Page 284 - hamur

Basic HTML Version

274
FİHRİST
Arapsaçı: (Soleiroliasoleirolii): Isırgangiller familyasından, ufak parlak yeşil yapraklı süs bit-
kisidir. Kuzey Akdeniz bölgesinde İtalya ve çevre adalar doğal yetiştiği alanlar olsa da ara-
nılan salon bitkilerinden olduğu için dünyaca yayılmıştır. Nem ve sıcaklık uygun olduğunda
vejetatif üreme yoluyla kolayca yetiştirilebilir. Salata olarak yenen rezeneye (Foeniculumvul-
gare) de arapsaçı denir ve bu ikisini birbirine karıştırmamak gerekir.
Cibez otu: Turpgiller familyasına aittir. Lahananın ve karnabaharın kesilip toplanmasından
sonra toprakta kalan köklerinden büyüyen ve Ege bölgesinde yetişen bir bitkidir. Dış görü-
nüşü ile marulu andırır. Ülkemizde sofralardan eksik olmaz. Salatası ve zeytinyağlı yemeği
yapılır. Tadı tatlımsı, hafiften baharatlı ve çok iştah açıcıdır.
Çalı pancarı: Bkz nivik.
Çıntar: Ege ve Akdeniz bölgesindeki dağlarda, nemli yerlerde çıkan kırmızı renkli, şapkasının
altı tırtırlı, tadı ve yemesi güzel bir mantar çeşididir. Yağışın az olduğu senelerde hiç çıkma-
yabilir.
Çiriş otu: Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da dağlardaki karların erimesiyle birlikte Nisan ayın-
dan itibaren bulunabilen hafif tatlı, kendine özgü hoş bir aroması olan, tadı biraz pırasayı
andıran çok lezzetli ve sağlıklı bir ottur. Ispanağa benzer şekilde pişirilir.
Diken ucu otu: Bkz merevcen.
Efelik: Bkz labada