Page 306 - çorbalar

Basic HTML Version

296
FİHRİST
Arapsaçı (Soleiroliasoleirolii): Isırgangiller familyasından, ufak parlak yeşil yapraklı süs bit-
kisidir. Kuzey Akdeniz bölgesinde İtalya ve çevre adalar doğal yetiştiği alanlar olsa da ara-
nılan salon bitkilerinden olduğu için dünyaca yayılmıştır. Nem ve sıcaklık uygun olduğunda
vejetatif üreme yoluyla kolayca yetiştirilebilir. Salata olarak yenen rezeneye (Foeniculumvul-
gare) de arapsaçı denir ve bu ikisini birbirine karıştırmamak gerekir.
Gelinalı otu (Yabani haşhaş): 1. Gelincik ağacının çiçekleri. 2. Al al, iri iri çiçekleri, gelinciğe
benzer yaprakları olan, börek yapılan bir ot.
Kağnı göbeği otu: Yaprakları etli, otsu bir bitkidir.
Kuzu dili otu: Diğer adı sinir otudur. Dünyanın hemen hemen her bölgesinde yetişen sinir otu,
bazı bölgelerimizde “sinirli yaprak“, “bağa yaprağı” ve “ateş yaprağı” olarak da bilinmekte-
dir.
Küllü su: Odun külünün suyudur. Kül sulandırılır dibe çöken tortunun üst kısmında kalan su
küllü suyu oluşturur. Çamaşır beyazlatma, saç yıkama vb. temizlik işlerinde kullanıldığı gibi
tatlılarda da kullanılır.
Labada (Efelik): Karabuğdaygiller familyasından; dere kenarlarında ve sulak çayırlarda ken-
diliğinden yetişen bir bitkidir. İçerisinde 200 kadar bir yıllık, iki yıllık ve çok yıllık bitki
türünü barındıran bir bitki cinsidir. Ekşi olmayan türlerin yaprakları Anadolu’da yaygın
biçimde sarma yapılarak tüketilir ve efelik, evelik vb. adlarla anılırken ekşi yapraklı türleri
kuzukulağı adıyla anılır.
Muhaşer: Kara nohut (muhaşerli pilav)