Page 320 - strateji

Basic HTML Version

31031
FİHRİST
Arapsaçı: (Soleiroliasoleirolii): Isırgangiller familyasından, ufak parlak yeşil yapraklı süs
bitkisidir. Kuzey Akdeniz bölgesinde İtalya ve çevre adalar doğal yetiştiği alanlar olsa da ara-
nılan salon bitkilerinden olduğu için dünyaca yayılmıştır. Nem ve sıcaklık uygun olduğunda
vejetatif üreme yoluyla kolayca yetiştirilebilir. Salata olarak yenen rezeneye (Foeniculumvul-
gare) de arapsaçı denir ve bu ikisini birbirine karıştırmamak gerekir.
Cab: Keşkek çömleğine verilen isimdir.
Cidar: Duvar, perde, dıştan koruyan kılıf anlamındadır.
Çalı çiçeği: Orta Karadeniz de çalı diplerinde kendiliğinden doğal ortamda yetişen orman
meyvesidir.
Çalma pekmez: (Yozgat çalması); Kaynayan kara pekmezin üstünden alınmış köpüğüdür. Zile
pekmezinin çırpılması işlemine de pekmez çalma denir. Çırptıkça pekmez beyazlar.
Göleviz: Halk arasında Kıbrıs patatesi olarak da bilinir. Yılanyastığıgiller (Araceae) familya-
sından olup kolokas, taro olarak da bilinir. Antalya yöresinde çok görülen gölevizin kanser,
karaciğer ve şeker hastalıklarına iyi geldiği belirtilmektedir. Dik bir şekilde çıkan uzun yap-
rak saplarının üzerindeki geniş yapraklarıyla otsu yapıda olan göleviz bir yıllık bir bitkidir.
Yaprak sapları, toprak altındaki yumru ve yumrucukların tepesindeki helezonların içinden
çıkmaktadır. Gölevizin yaprakları filkulağı şeklindedir ve devetabanı çiçeğine benzer. Nişas-
talı bitkiler sınıfından olup yumru gelişimine göre 2 farklı büyük çeşide sahiptir.
Güvey Otu: Aroma vermesi için kullanılan bir ottur. Genelde “oğul otu” olarak bilinir.