Page 321 - strateji

Basic HTML Version

311
Kef: Et, kuru baklagiller, sebze ve meyve haşlanırken üstte oluşan köpük kısmıdır.
Keme: Halk arasında tomalan olarak da bilinen bir mantar türüdür. Ülkemizde her bölgede
rutubetli nemli yerlerde, meralar, ormanlar ve çayırlık alanlarda kendiliğinden yabani ola-
rak yetişir. Yemek olarak pişirilip yenildiği gibi kurutulup ilaç olarak da kullanılır. İlkbahar-
da daha çok görülen ve toplanan bir mantardır. Kırmızı ete yakın proteine sahip çok besleyici
bir özelliğe sahiptir. Tohumu, kökü ya da çiçeği olmayan keme ancak tecrübeli keme ustaları
tarafından toprak altından çıkarılır. Tam geliştiğinde toprağı çatlatır ve ancak çatlağın ara-
sında fark edilebilir.
Kenger (Gundelia tournefortii): Papatyagiller (Asteraceae) familyasından 40-50 cm yüksekli-
ğinde, tüylü çok yıllık, sütlü, dikenli otsu bir bitki türüdür. Gövdeleri basit veya az dallı, kısa
ve kalındır. Yapraklar derimsi, damarlı beyazımsı tüylü, gövdedekiler sapsızdır. Çiçekler kü-
reye benzer bir baş şeklinde, morumsu-kırmızı renklidir. Baş kısmı olgunlaşınca sarımsı-yeşil
renk alır ve dikenler hariç 1 cm kadar uzunlukta olup serttir. Türkiye’de Orta Doğu, Güney-
doğu Anadolu, Akdeniz Bölgesi ve Ege Bölgesinde sıklıkla yetişir. Halk tarafından kenger
genellikle taze dallarının kabukları soyularak tüketilir. Gövdenin kesilmesi ile çıkan sütten
kenger sakızı hazırlanır. Akdeniz bölgesinde olgunlaşan başlar kavrulup öğütülerek kenger
kahvesi yapılır.
Koruk suyu: Olgunlaşmamış üzümlerin ezip suyunu çıkartarak elde dilen oldukça ekşi, asitli
bir içecektir. Çoğu zaman tadını değiştirmek için içine limon ve çeşitli baharatlar atılır.
Körmen otu: Yaban sarımsağı, kır soğanı, gurante olarak bilinir. Taze sarımsağa benzeyen
kalın dallı yabani sarımsak türüdür. Sarımsağın kullanıldığı yerlerde kullanılabilir. Sarım-
sağın rahatsız edici kokusu olmadığından daha tercih edilir.
Maş (Phaseolusaureus): Bir çeşit börülcedir.
Mendek otu (baldıran otu): Maydanozgillerden nemli yerlerde yetişen 1-2 metre boyunda zehir-
li bir bitkidir. Gövdesi kalındır. Saplarının alt kısmı erguvani renktedir. Yaprakları büyük,
çiçekleri yayvan ve küçüktür. Büyük baldıran ve küçük baldıran olmak üzere 2 çeşidi vardır.