Page 319 - strateji

Basic HTML Version

309
ZEYTİNYAĞLI TEPSİ ORUĞU
Kullanılan Malzemeler
Köfte harcı için
500 gram köftelik et
• 500 gram ince bulgur
• 2 adet soğan
• 1 su bardağı zeytinyağı
• 3 adet baş biber ya da 2 yemek kaşığı
biber salçası
• 1 çay kaşığı kimyon
• 1 çay kaşığı tuz
• 1 yemek kaşığı un
İç malzeme için
• 400 gram kıyma
• 4 adet kuru soğan
• 3 çorba kaşığı tereyağı
• ½ su bardağı kıyılmış ceviz
• 1 çay kaşığı karabiber
• 1 çay kaşığı yenibahar
• 1 bağ maydanoz
Üzeri için
• 100 gram Antep fıstığı
Köfte harcın hazırlanması
1.
Bulgur yıkanır gibi ıslatılıp yarım saat
bekletilir.
2.
Bulgurun üzerine ıslatılmış ve ayıklanmış
baş biber veya biber salçası kıyılmış soğan
ve baharatlar eklenerek kıyma makinesin-
den iki kez çekilir veya elle yoğrulur.
3.
Yumuşak hamur haline gelince üzerine köfte-
lik et ve bir yemek kaşığı un eklenerek yoğrul-
maya devam edilir.
4
. Hazırlanan harç iki parçaya bölünerek bir
kenarda bekletilir.
İç harcın hazırlanması
1.
Kıyma bir tencereye alınır.
2.
Et suyunu çekince üzerine ince kıyılmış soğan
ve yağ ilave edilerek pişirilmeye devam edilir.
3.
Soğanlar sararıncaya kadar bu işlem devam
edilir.
4.
Sonra tencere ateşten alınır soğumaya
bırakılır.
5.
Soğuyan kıymaya karabiber, yenibahar, ince
kıyılmış ceviz ve kıyılmış maydanoz ilave
edilerek karıştırılır.
Tepsi oruğunun hazırlanması
1.
Tepsi yağlanarak ikiye ayrılmış olan köfte
harcının bir tanesini bir buçuk santim kalın-
lığında açılarak tepsiye yerleştirilir.
2.
Üzeri hazırlanan kıyma ile kaplanıp geri ka-
lan köftelik harçtan parçalar alınarak kıy-
manın üstü kaplanır.
3.
Baklava dilimleri halinde kesilerek üstüne
zeytinyağı gezdirilir.
4.
Taş fırında veya orta sıcaklıktaki bir fırında
20 dakika pişirilir.
5.
Üzerine Antep fıstığı konularak sıcak veya
soğuk olarak servis edilir.
İşlem Basamakları
Et Yemekleri