Page 289 - hamur

Basic HTML Version

279
hafif tüylü, yeşil - mor karışık renkte, uç kısımları ise bir el ayası genişliğinde yeşil yaprak-
lıdır. Pazardan yapraklı olarak alınmışsa, tam yaprak bitiminden kesilerek bu kısımlar ay-
rılır. Çoğunlukla saplarının kullanılmasına karşın kartlaşmamış yaprakları (salata ve sar-
mada), çiçekleri ve köklerinin bir kısmı da yenilebilir. Turşusu ve turşu kavurması da yapılır.
Yumurtalı kavurma halinde yapım şekli de yaygındır.
Tilkişen otu: Ege bölgesinde yetişen yabani bir kuşkonmazdır. Fethiye’deki adı Dilkemendir.
Egenin dik yamaçlarında yetişen toplanması zor bir bitkidir.
Tolik: Ebegümeci olarak bilinen bitkinin Urfa’daki kürtçe adıdır.
Zılbıt: Bahar aylarında mavi renkte minik çiçekler açan zılbıt otunun boyu 15 ile 60 santi-
metre aralığındadır. Halk arasında hodan, sağırdili, ispit olarak da bilinmektedir. Genelde
rutubetli yerlerde bulunur. Oval ve buruşuk yaprakları vardır ve çiçeklerinin sapları uzundur.
Çiçekleri büyüyünce yalnızca sapları yenir, çiçekleri ve yaprakları yenmez. Çiçekler olmadan
önce yaprak ve gövde beraber yenir. Genellikle Marmara bölgesine doğru, kuzey ve batı Ana-
dolu’da bulunmaktadır.