Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü

Uçak Bakım Alanı Bilgilendirme Toplantısı Eskişehir’de Gerçekleştirildi

Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı Uçak Bakım Alanı bulunan okulların uluslararası boyutta yetkilendirilmeleri hususunda; izleme, değerlendirme ve belgelendirme faaliyetleri hakkında Eskişehir Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Okul Müdürleri, Teknik Müdür Yardımcıları ve Alan Şeflerine 31 Ekim-02 Kasım 2016 tarihleri arasında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.
Uçak Bakım Alanı Bilgilendirme Toplantısı Eskişehir’de Gerçekleştirildi

Genel Müdürlüğümüz Kalite Geliştirme Daire Başkanı Mehmet Salih CANBAL, Tepebaşı İlçe Kaymakamı Salih KESER, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü adına Koordinatör Hüseyin KAYA ve Okul Müdürü S. Sırrı KABADAYI tarafından toplantının açılış konuşmaları yapıldı. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden Teknik Denetçi Ahmet İhsan HEPKUL ve Uçak Teknisyeni Deniz HEPKUL katıldı. Ayrıca havacılık sektöründe faaliyet gösteren kuruluşlardan THY Teknik A.Ş.’den Mahmut DEMİRKAN, İsmail YILDIRIM ve Mustafa CIDIK, Süper Air Hava A.Ş.’den Beytullah KAYA, Onur Havayollarından Serkan HOROZOĞLU, Mytechnic’ten Ümit KUŞ konuşmacı olarak katıldı. Ayrıca Pegasus Hava Yolları, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, TEI Tusaş, TEC gibi kuruluşlardan temsilcilerin de yer aldığı toplantıda paydaş kurumların ve sektörün yanı sıra Bakanlığımız Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ve Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden ilgili uzman personel tarafından Alana yönelik mevcut durum analizi, Tanınan Okul Genelgesi, SHT-66/147 Talimatı, staj ve istihdam olanakları, alan öğretmenlerinin hizmetiçi eğitim ihtiyaçları, donatım ihtiyaç ve talepleri, öğrencilerin alana geçiş, tercih ve yerleştirmeleri, alanın öğretim programları vb hususlar görüşülerek bilgilendirmeler yapıldı.

Genel Müdürlüğümüz Kalite Geliştirme Daire Başkanı Mehmet Salih CANBAL, toplantıya ev sahipliği yapan Eskişehir’e ve Sabiha Gökçen Mesleki Teknik Anadolu Lisesine teşekkür ederek konuşmasına başladı. Ülkemizde Mesleki Eğitimin niteliğinin arttırılması amacıyla bakanlık olarak çok çaba gösterildiğini, çalışmaların niteliğini arttırmanın birinci öncelikleri olduğunu belirterek bu toplantının da var olan niteliği arttırmak amacıyla yapılmış çalışmalardan biri olduğunu ifade etti. 

Ülkemizde verilen mesleki ve teknik eğitime yönelik istatistiki bilgileri verdi.

Nihai hedefin ortaöğretim düzeyinde %60 a çıkmak olduğunu ifade etti.

Çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alınmasına yönelik çalışmalarla ilgili bilgi veren CANBAL; bu değişikliklerin amacının esnafın istediği çırak ihtiyacını kapatmak için mesleki eğitim merkezlerin yeniden düzenlemeyi planladıklarını ifade etti.

Eğitim gören çocukların atölyede geçirdiği süreyi de kapsayacak bir iş sağlığı güvenliği yasası ve meslek hastalığına karşı sigorta düzenlenmesi yapılacağını söyledi.

30 büyükşehirde farklı alanlarda tematik meslek liseleri açmayı planladıklarını ve sadece bir alanda eğitim verecek olan bu okulların o alanda daha iyi bir eğitim vereceğini ifade etti.

Sektörle ilişkiler bağlamında bazı aksaklıklar olduğunu ancak şu an bu aksaklıkların giderildiğini, sektörle iletişim kanallarının güçlendirildiğini, bu sektörlerle temas kurulduğunda son derece ilgili ve alakalı bir şekilde karşılandığını ifade etti. Bu bakımdan okulların özellikle sektörle iletişim ve işbirliğini güçlendirmeleri gerektiğini vurguladı. Sektör ile doğrudan temas halinde olan okulların, verdiği eğitimin niteliğinin daha iyi olduğunu, mezunların teknik becerilerinin daha iyi olduğunu, hatta üniversiteye giren mezun sayısında bile artış olduğunu belirtti.

Tüm dünyada değişen koşulların, ülkemizi de etkilediğini vurguladı. 4. Sanayi devriminin yaşandığı bu çağda, mevcut yapımızla çok yetersiz kalabileceğimizi vurgulayarak Endüstri 4.0 alanına yönelmek gerektiğini, bu yeni çağın gereklerini yerini getirebilmek için bu gelişmeleri takip etmek gerektiğini vurguladı. Yakın zamanda yapılan toplantıların, çalışmaların, mesleki eğitim müfredatlarındaki yeniliklerin, kamu spotlarının vb. tamamının amacı Türkiye de mesleki eğitime yönelik algılama biçimlerini değiştirmek olduğunu vurguladı. Bu konuda tüm mesleki teknik okullarda çalışan idarecilerin, öğretmenlerin duyarlı olması gerektiğini, bu konuda herkesin çabalaması gerektiğini vurguladı. Mesleki ve teknik eğitimin lokomotifi olan uçak bakım alanın da yapılan bu toplantının bu bakımdan çok faydalı olacağını ifade ederek konuşmasını bitirdi.

Tanınan okul statüsü alan Eskişehir Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin ev sahipliğinde gerçekleşen toplantı daha sonra Okul Müdürü S. Sırrı KABADAYI tarafından tüm katılımcılara uluslararası standartlara sahip Uçak Bakım Alanının atölye ve laboratuvar ortamları örnek olarak tanıtılarak devam etti.

Katılımcıların Uçak Bakım Alanına yönelik sorunlarının ve çözüm önerilerinin de değerlendirildiği toplantı, uçak sektörünün öncü kuruluşlarından TEI Tusaş’a düzenlenen teknik geziyle sona erdi.

03-11-201603-11-201603-11-201603-11-2016

Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Bina, Atatürk Bulvarı No 98 1. Kat A Blok Bakanlıklar/ ANKARA -

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.