Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi Uluslararası Konferans Açılışı
26-27 Ekim 2022 tarihlerinde The Marmara Taksim Hotel İstanbul'da Türkiye Yeterlilikleri Çerçevesi Uluslararası Konferans açılışı Genel Müdürümüz Sayın Nazan ŞENER'in katılımıyla gerçekleştirilmiştir.
Bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, meslek kuruluşları, sendikalar, sivil toplum kuruluşları, ulusal ve uluslararası kurumların sayın temsilcilerinin katılımı sağlandı.
Ülkemizde eğitim ve istihdam arasındaki ilişkinin güçlendirilmesinde ve nitelikli işgücü yetiştirilmesinde Mesleki Yeterlilik Kurumu, Milli Eğitim Bakanlığımızın önde gelen paydaşlarından biri olmuş ve kurulduğu günden itibaren faaliyetlerini Avrupa Birliği prensip ve yaklaşımlarıyla uyumlu şekilde yürüterek eğitim ile istihdam arasında bir köprü işlevi görmüştür.
Milli Eğitim Bakanlığımız başta olmak üzere ülkemizde yeterlilik sağlayıcı tüm kurum ve kuruluşların katkılarıyla katılımlarıyla oluşturulmuş Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi, TYÇ Yönetmeliğinin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren faaliyetlerini yoğun bir biçimde sürdürmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı, TYÇ Yönetim yapılarından biri olan TYÇ Kurulunda en çok temsilci sayısına sahip kurumdur. Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü, Ortaöğretim Genel Müdürlüğü, Strateji Geliştirme Başkanlığı, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü ve Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü TYÇ Kurulunda temsil edilen birimlerimizdir.
TYÇ Kurulu olarak geride kalan dönemde ülkemiz eğitim, öğretim ve yeterlilik sisteminin Avrupa'ya ve dünyaya açılan penceresi olma hedefiyle birçok çalışma yürütmüştür.
TYÇ'nin oluşturulması ve uygulanması, Türkiye Referanslama Raporunun hazırlanması, TYÇ'nin Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi'ne referanslanması, Türkiye Yeterlilikler Veri Tabanının oluşturulması ve TYÇ Kalite Güvence Yönetmeliğinin yürürlüğe konulması başta Milli Eğitim Bakanlığı olmak üzere tüm paydaşların ortaklığında gerçekleştirdiğimiz çalışmalardan bazılarıdır.
Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı olarak Kalite Güvence dokümanlarımızı tamamlayarak TYÇ Kuruluna iletilmiş bulunmaktayız. Bununla birlikte Önceki Öğrenmelerin Tanınması alanında çalışmalar da devam etmekte olup Türkiye Yeterlilikler Veri Tabanında şu anda Milli Eğitim Bakanlığı sorumluluğunda 930 yeterlilik tanımlanmış durumdadır.
Kurumlar arası işbirliği, ülkemiz yeterliliklerinin uluslararası karşılaştırılabilirliğinin sağlanması, öğrenen ve işçi hareketliliğini artırılması ve eğitim istihdam arasındaki ilişkinin güçlendirilmesini sağlayacaktır. Böylece, vatandaşlarımızın Avrupa düzeyindeki eğitim ve istihdam fırsatlarına erişimi kolaylaşacak ve artacaktır.
Bu konferansla da amacımız, TYÇ konusunda farkındalığın artırılması, yeterliliklerin çerçeveye yerleştirilmesi gibi teknik konuların ve ulusal yeterlilik çerçeveleri kapsamında gerçekleştirilen iyi uygulama örneklerinin paylaşılıp yaygınlaştırılması, önceki öğrenmelerin tanınması, kredilendirme ve paydaşlar arası diyalog gibi unsurların geliştirilmesidir.
Genel Müdürümüz yapmış olduğu konuşmasında konferansa katlımınız ve vereceğiniz kıymetli katkılarınız için şahsım ve Bakanlığım adına teşekkür eder, faaliyetimizin verimli ve faydalı geçmesini temenni ederim.