Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü

Tekirdağ İli Sektör-İşbirliği Toplantısı Yapıldı

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Ercan DEMİRCİ ve Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Sayın Osman Nuri GÜLAY 14.09.2017 tarihinde Tekirdağ ilinde düzenlenen mesleki eğitim – sektör istişare toplantısına katıldılar.
Tekirdağ İli Sektör-İşbirliği Toplantısı Yapıldı

Toplantıya Tekirdağ Valisi Mehmet CEYLAN, Tekirdağ Milletvekili Ayşe DOĞAN, Tekirdağ Milli Eğitim Müdürü Ersan ULUSAN, Daire Başkanı Recep ALTIN, Çerkezköy OSB Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Eyüp SÖZDİNLER, Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman KOZUVA, Millî Eğitim Uzman Yardımcısı Mehmet ÇİÇEK ve ilgili bakanlıkların temsilcileri hazır bulunmuştur. Toplantıya Tekirdağ ilinde görev yapan Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı okul müdürleri, alan şefleri, ilçe milli eğitim müdürleri, mesleki eğimden sorumlu şube müdürleri, esnaf odaları başkanları, sanayi odaları başkanları ve sektör temsilcilerinden yaklaşık 500 kişi katılmıştır.

Toplantıda konuşma yapan Müsteşar Yardımcısı Sayın Ercan DEMİRCİ, mesleki ve teknik eğitimde asıl lokomotifin özel sektör olması gerektiği, sektörün sahip çıkıp öncülük ettiği mesleki ve teknik eğitimin ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşmasında hayati önem taşıdığını belirtmiştir. Sayın DEMİRCİ ayrıca bu coğrafyada ahilik ve lonca sistemiyle gelişen büyük bir zenginliğimiz olan mesleki ve teknik eğitimin ülkemizin lokomotifi olması ve sektörle birlikte ayağa kaldırılması için bugünkü gibi bir koordinasyon içinde çalışmalara devam edilmesi gerektiğini ifade etti.

Kongrede mesleki ve teknik eğitim ile ilgili bir sunum yapan Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Sayın Osman Nuri GÜLAY ise mesleki eğitimin iyileştirilmesi yönünde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdikten sonra öğrencilerimizinahilik ruhu ile yetiştirilmesinin, milli ve manevi değerlerin öğretilmesinin mesleki eğitimin temel amaçları olduğunu belirtmiştir. Sektörün mesleki ve teknik eğitimde en önemli aktör olduğunu dile getiren Sayın GÜLAY mesleki ve teknik eğitimde sektörle işbirliğini her geçen gün arttırdıklarını ve bu uygulamanın meyvelerini de önümüzdeki yıllarda alacaklarını ifade etti. 

Sayın GÜLAY, ayrıca 6764 sayılı kanun ile meslek ve teknik eğitimde yapılan düzenlemeler değinerek; çıraklık eğitiminin zorunlu eğitim kapsamına alındığını, çıraklık eğitimi, işletmede beceri eğitimi ve staj yapan öğrencilere ödenecek ücretin 3’te 2’sinin devlet desteği olarak verileceğini, mesleki eğitim öğrencilerinin 10. sınıftan itibaren sigortalanacağını ve bütün mesleki eğitim mezunlarına teknisyenlik unvanı verileceğini ifade etti. 

Sayın GÜLAY, konuşmasında şu konulara değindi:

“Sektörün arzuladığı nitelikte işgücü yetiştirmek amacıyla bir alana odaklanmış, tematik meslek liseleri açıyoruz.”

Mesleki eğitim ile iş dünyası arasındaki bağları kuvvetlendirmek, staj ve işletmelerde beceri eğitimi şartlarını iyileştirmek, okulların fiziki ortamları ile atölye ve laboratuvarlarını geliştirmek ve sektörün arzuladığı nitelikli işgücünü yetiştirmek amacıyla Okul Hamiliği Projesini başlattık. 

Mesleki eğitim programlarını güncelleyerek esnaf ve sanatkârların işgücü ihtiyacını karşılamak amacıyla çıraklık eğitimini, sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünü karşılamak amacıyla Anadolu meslek programını ve geleceğin üreten mühendislerini yetiştirmek amacıyla Anadolu teknik programını güçlendiriyoruz.

24-25 Ekim tarihlerinde Antalya’da düzenlediğimiz mesleki eğitim temalı kongre sonuçlarını değerlendirerek mesleki ve teknik eğitimde 2023 hedeflerimizi belirliyoruz. Bu doğrultuda mesleki ve teknik eğitimin yol haritası niteliğinde olan Türkiye Mesleki ve Teknik Eğitim Strateji Belgesini güncelliyoruz.

Öğrencilerimizin meslek ahlakı ve ahilik kültürüyle yetişmesi amacıyla mesleki gelişim dersine değerler eğitimine yönelik Meslek Ahlakı ve Ahilik modülü eklenmiştir. Modülde ayrıca 15 Temmuz şehitlerine de yer vererek öğrencilerimizin 15 Temmuz bilinciyle yetişmesini hedefliyoruz.

Mesleki ve teknik eğitimde okul-sektör işbirliğini güçlendirmek, yerel yönetimler, meslek kuruluşları ve yerel sektörle işbirliğini artırmak amacıyla ilgili tüm paydaş temsilcilerinin üye olarak yer aldığı bütün il/ilçelerde Mesleki ve Teknik Eğitim Okul Yönetim Kurullarını oluşturuyoruz.”

Okul müdürlerinin görüş ve önerilerinin alınmasıyla devam eden toplantı, uygulamada yaşanan sorunlara yönelik verilen cevaplarla sona erdi.

Toplantının öğleden sonraki kısmında heyet sırasıyla Çerkezköy Türk Tekstil Vakfı Mesleki Teknik Eğitim Merkezi, Özel Çerkezköy OSB Mesleki Teknik Anadolu Lisesi, Çerkezköy Yörükler Tekstil Fabrikası ve Çerkezköy HEMA Makine Kalıp Fabrikasında incelemelerde bulunmuştur.

14-09-201714-09-201714-09-201714-09-201714-09-201714-09-2017

Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Bina, Atatürk Bulvarı No 98 1. Kat A Blok Bakanlıklar/ ANKARA -

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.