Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü

Sayın Bakanımız İsmet YILMAZ’ın açılışını yaptığı 11. Uluslararası MEB Robot Yarışması Konya’ da başladı

Sayın Bakanımız İsmet YILMAZ’ın açılışını yaptığı 11. Uluslararası MEB Robot Yarışması Konya’ da başladı

10-12 Mayıs 2017 tarihleri arasında yapılacak yarışmanın açılış törenine katılan Millî Eğitim Bakanımız İsmet YILMAZ, öğrenciler tarafından oynanan halk oyunları ile karşılandıktan sonra geliştirilen robotların yer aldığı serginin açılışını yaparak stantları gezdi. Öğrenci ve öğretmenlerle ayrı ayrı görüşerek projeleri hakkında bilgiler aldı.

Meslekî ve teknik eğitimin niteliğinin artırılması, toplumda bu alanda farkındalık oluşturulması, lise ve üniversite öğrencilerinin eğitimleri sürecinde edindikleri bilgiyi beceriye dönüştürebilen, ürün geliştirebilen, bilimsel düşünebilen, girişimci ve rekabetçi bireyler olarak yetiştirilmesi, endüstriyel ve teknolojik gelişmelerin tanıtılması, sergilenmesi ve deneyimlerinin paylaşılması amaçları ile 2007 yılından beri Bakanlığımızca Uluslararası MEB Robot Yarışması düzenlenmektedir.

391 okuldan 3 bin 240 öğrenci ve öğretmenin yer aldığı yarışma kapsamında, "Temalı", "Çizgi İzleyen", "Hızlı Çizgi İzleyen", "Sumo", "Mini Sumo", "Robotino (Hareketli Robotlar)" ve "Serbest Proje" kategorilerinin yanı sıra bu yıl "İnsansız Hava Aracı (Mini Drone)", "İnsansı Robotlar", "Endüstriyel Robotik Kol", "Tasarla-Çalıştır" ve "Yumurta Toplama (Caretta Caretta)" kategorilerinde toplam 2 bin 834 robot performans sergileyecek.

Yarışmada; Azerbaycan, Bosna Hersek, Gürcistan, Kırgızistan, KKTC, Makedonya, Panama, Romanya, Suudi Arabistan, Tunus, Türkmenistan, Ukrayna ve Yunanistan´dan ekipler yer aldı.

Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tanıtım videosu ve önceki yıllarda yapılan robot yarışmaların yer aldığı sinevizyon gösterisinin izlenmesinin ardından açılış konuşmalarına geçildi.

 İlk konuşmayı Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri GÜLAY yaptı. 2007 yılından bu yana yapılan Uluslararası Robot Yarışmasının 11.’sinin Mevlana Şehri Konya’da yapılıyor olmasından büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden GÜLAY, yarışmaya 12 kategoride 2.834 robotla katıldığını ifade etti.

Toplumda meslekî ve teknik eğitim alanında farkındalık oluşturulması, endüstriyel ve teknolojik gelişmelerin tanıtılması, sergilenmesi ve deneyimlerinin paylaşılması amacındayız.

Lise ve üniversite öğrencilerinin eğitimleri sürecinde edindikleri bilgiyi beceriye dönüştürebilmelerini, ürün geliştirebilen, bilimsel düşünebilen, girişimci ve rekabetçi bireyler olarak yetişmelerini hedefliyoruz.

Zira geleceğimizin mimarı gençlerimizin bilimle, teknolojiyle yakından ilgilenen, araştıran, kendilerini sürekli geliştiren bireyler olmalarını sağlamak temel görevimizdir. Çünkü biliyoruz ki kendi bilgisini üretemeyen, taklidin ötesine geçemeyen ve başka ülkelerin elde ettiği bilimsel gelişmelere muhtaç olan toplumlar; gelişmişlik seviyelerinde ilerleme kaydedemezler. “ dedi.

Sayın GÜLAY; “İşte biz bu öğrencilerimizle iftihar ediyor, böylesine gurur verici neticeler aldıkça da çalışmalarımızdaki motivasyonumuzu daha da artırıyoruz. Hoşgörü kenti Konya’da, “Ne olursan ol yine gel” diyen engin hoşgörü sahibi  Mevlana temalı 11. Uluslararası Robot Yarışmamıza katılım sağlayan ulusal ve uluslararası yarışmacı ekiplere, yabancı misafirlere, organizasyonda emeği geçen herkese teşekkürlerini ifade etti.

Daha sonra kürsüye TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Erol ARCAKLIOĞLU çıktı. 2023 hedeflerine ulaşılması için gençlerimizin erken yaşlardan itibaren doğru yönlendirilmeleri gerektiğini ifade eden ARCAKLIOĞLU, TÜBİTAK olarak bu amaçla gençlerin yürüttüğü bilimsel çalışmaları desteklediklerini söyledi. 

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir AKYÜREK de böylesine önemli bir yarışmanın Konya’da yapılıyor olmasından büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade ederek yarışmanın organize edilmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. 1990’lı yıllarda büyük darbe yiyen mesleki eğitimin, Cumhurbaşkanımızın öncülüğünde, bugün hak ettiği konuma geldiğini de sözlerine ekledi.

Konya Valisi Yakup CANBOLAT da bilim ve teknolojinin hayatın her alanında etkin bir şekilde kendini hissettirdiği günümüz dünyasında, kendilerini geleceğe güvenle taşıyan milletlerin bilgiyi üreten, geliştiren ve yönetenler olduğunu söyledi. Günümüzün, bilginin katlanarak çoğaldığı, hayatı kolaylaştırma adına pek çok yeniliğin üretildiği bir zaman dilimi olduğunu ifade eden CANBOLAT, bu yeniliklerin en önemlilerinden birinin de üretilen robotlar olduğunu vurguladı.

Sayın Bakanımız İsmet YILMAZ yaptığı konuşmada, teknolojide en büyük gelişimin robot alanında gerçekleştiğine işaret ederek, "Önce hayal sonra icat... Her öğrencimizin bu alanda bir icat çıkarmasını istiyoruz, icatların da birbiriyle yarışmasını istiyoruz." dedi.

Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Konya´da bu yılki ana teması "Mevlana", sloganı ise "Ahican Hoşgörü Kenti Konya´da" olarak belirlenen  "11. Uluslararası MEB Robot Yarışması"nın açılışındaki konuşmasında, ülkelerin geleceğinin bilime, teknolojiye ve bilim insanlarına verdikleri önemle şekilleneceğini işaret etti.

Eğitimde fırsat eşitliğini, kaliteli eğitimi, hayat boyu öğrenmeyi, öğretmenlerin eğitimini, mesleki ve teknik eğitimi önemsediklerini vurgulayan Sayın Bakanımız İsmet YILMAZ, "Avrupa´da yükseköğretim öğrencileri sayısı bakımından ikinci sıradayız. Tek bu kriter bile Türkiye´nin yarınının çok daha aydınlık olacağını göstermeye yeterlidir." değerlendirmesini yaptı.

Açılış törenine Millî Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan ERDEM, Konya Milletvekili Hacı Ahmet ÖZDEMİR, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir AKYÜREK, Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan DEMİRCİ, üniversite rektörleri, Bakanlık yetkilileri ve Konya il protokolünden çok sayıda isim katıldı.

10-12 Mayıs 2017 tarihlerinde yapılacak yarışmanın ödül töreni 12 Mayıs 2017 Cuma günü saat 16.00’da yapılacaktır.

10-05-201710-05-201710-05-201710-05-201710-05-201710-05-201710-05-201710-05-201710-05-2017

Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Bina, Atatürk Bulvarı No 98 1. Kat A Blok Bakanlıklar/ ANKARA -

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.