Şanlıurfa´da "Meslekî Eğitim Sektör İşbirliği" toplantısı
Mesleki ve teknik eğitimin iyileştirilmesine yönelik yapılan çalışmalar hakkında kamuoyunun ve paydaşların bilgilendirilmesi, karşılaşılan sorunların tespit edilmesi ve çözüm önerilerinin üretilmesi amacıyla 09.02.2016 tarihinde Şanlıurfa’da “Mesleki ve Teknik Eğitim Sektör İşbirliği Toplantısı düzenlendi.
Toplantı, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan DEMİRCİ ve Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri GÜLAY’ın katılımıyla gerçekleşti. Toplantıda ayrıca Şanlıurfa Vali Yardımcısı Ufuk AKIL, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat ÇİFTÇİ, İl Milli Eğitim Müdürü Metin İLCİ, Harran Üniversitesi Rektörü, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ile Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı katılımcılara hitap etti. Toplantıya iş dünyasının önde gelen temsilcileri, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları müdürleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinden yaklaşık 300 kişi katıldı. Ayrıca Bakanlığımızı temsilen Bakan Danışması İsmail GÜLER, Daire Başkanı Recep ALTIN, Milli Eğitim Uzman Yardımcısı Mehmet ÇİÇEK de toplantıda yer almıştır.
Toplantıda konuşma yapan Müsteşar Yardımcısı Ercan DEMİRCİ bu coğrafyada ahilik ve lonca sistemiyle gelişen büyük bir zenginliğimiz olan mesleki ve teknik eğitimin bakanlığımızın lokomotifi olması ve sektörle birlikte ayağa kaldırılması için bugün olduğu gibi koordinasyon içinde çalışmalara devam edilmesi gerektiğini ifade etti. Hedeflere ulaşmada en önemli görevin sektör temsilcilerine düştüğünü, öğrencilerimizin millî ve manevi değerlerine bağlı gençler olarak yetiştirilmesinin sağlanması durumunda tüm güçlüklerin aşılabileceği çerçevesinde görüşlerini paylaştı.
Genel Müdürümüz Osman Nuri GÜLAY ise organize sanayi bölgelerinde ve dışında açılacak meslek liselerine verilen desteklerle ilgili sunumunu yaptıktan sonra yetiştireceğimiz öğrencilerin ahilik ruhu ile yetiştirilmesinin, milli ve manevi değerlerin öğretilmesinin mesleki eğitimin temel amaçları olduğundan, iş piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi konusunda okul yöneticilerine bu konuda önemli görevler düştüğünden, mesleki ve teknik eğitimin geliştirilmesi yönünde yapılan yasal düzenlemelerden ve bu düzenlemelerin okullara, sektöre, öğrenci ve velilerine sağlayacağı katkılardan bahsetti. Sayın GÜLAY yaptıkları yasal düzenlemelerden bahsederek; çıraklık eğitiminin zorunlu eğitim kapsamına alındığını, çıraklık eğitimi, işletmede beceri eğitimi ve staj yapan öğrencilere ödenecek ücretin 3’te 2’sinin devlet desteği olarak verileceğini, mesleki eğitim öğrencilerinin 10. sınıftan itibaren sigortalanacağını ve bütün mesleki eğitim mezunlarına teknisyenlik unvanı verileceğini ifade etti.
GÜLAY, konuşmasında şu konulara değindi:
“Sektörün arzuladığı nitelikte işgücü yetiştirmek amacıyla bir alana odaklanmış, ihtisaslaşmış meslek liseleri açıyoruz.
Mesleki eğitim ile iş dünyası arasındaki bağları kuvvetlendirmek, staj ve işletmelerde beceri eğitimi şartlarını iyileştirmek, okulların fiziki ortamları ile atölye ve laboratuvarlarını geliştirmek ve sektörün arzuladığı nitelikli işgücünü yetiştirmek amacıyla Okul Hamiliği Projesini başlattık.
Mesleki eğitim programlarını güncelleyerek esnaf ve sanatkârların işgücü ihtiyacını karşılamak amacıyla çıraklık eğitimini, sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünü karşılamak amacıyla Anadolu meslek programını ve geleceğin üreten mühendislerini yetiştirmek amacıyla Anadolu teknik programını güçlendiriyoruz.
Öğrencilerimizin meslek ahlakı ve ahilik kültürüyle yetişmesi amacıyla mesleki gelişim dersine değerler eğitimine yönelik Meslek Ahlakı ve Ahilik modülü eklenmiştir. Modülde ayrıca 15 Temmuz şehitlerine de yer vererek öğrencilerimizin 15 Temmuz bilinciyle yetişmesini hedefliyoruz.
Mesleki ve teknik eğitimde okul-sektör işbirliğini güçlendirmek, yerel yönetimler, meslek kuruluşları ve yerel sektörle işbirliğini artırmak amacıyla ilgili tüm paydaş temsilcilerinin üye olarak yer aldığı bütün il/ilçelerde Mesleki ve Teknik Eğitim Okul Yönetim Kurullarını oluşturuyoruz.
81 ilde sektörle birlikte yaptığımız çalışmalar sonucunda sektörün ihtiyacı olmayan alanları kapatarak sektörün nitelikli işgücü talebini karşılayacak alanları açıyoruz.
81 ildeki üniversitelerle ve sektörle işbirliği yaparak öğretmenlerimize hizmetiçi eğitimlerini gerçek iş ortamlarında veriyoruz.”
Toplantının öğleden sonraki kısmında Şanlıurfa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde inceleme yapan heyet, okul müdüründen ve öğretmenlerden okuldaki eğitim ile ilgili bilgi aldı. Heyet daha sonra Harran ilçesinde ülkemizde geçici koruma altında bulunan Suriyeli vatandaşlar için kurulan konteynır kenti ziyaret etti. Heyet burada kamp yönetimi, eğitimciler ve öğrencilerle görüşerek bilgi aldı.