Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, Bakan Avcı´nın talimatıyla sanayi sektörünün istediği eğitilmiş insan gücünün yetiştirilmesi konusunda çalışma başlattıklarını söyledi.
İki aydır üzerinde çalıştıkları projeyi Bakan Avcı ve ilgili bakanlara arz ettiklerini dile getiren Gülay, sanayici ile mesleki ve teknik liselerde eğitim gören gençleri bir araya getirerek, her iki tarafın ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını vurguladı.
Hazırladıkları proje kapsamında, organize sanayi bölgesindeki sektör temsilcilerine teşvik verileceğini belirten Gülay, şöyle konuştu: "Bakanımızın açıkladığı gibi, özel meslek liselerinin OSB dışına da yapılması ve öğrenci başına onlara teşvik verilmesi söz konusu. Dolayısıyla sektör sahibi, istihdam garantisi verdikten sonra özel meslek lisesi açabilecek. Bu yönde çalışmalar yapıldı. Örneğin, Kayseri´deki bir fabrika, isterse fabrikasının bahçesine bir meslek lisesi yapacak. Kendisi müdürünü, öğretmenini görevlendirecek. Öğrenciler 9. sınıfı tamamladıktan sonra, diğer sınıflarda fabrikada çalışacak, sigortaları yapılacak. Biz de öğrenci başına 4 ila 6 bin 250 lira arası ücreti işverene teslim edeceğiz. Öğrencinin devlete maliyetinin yüzde 50 fazlasını vereceğiz. Sektör kendi insan gücünü yetiştirecek, fabrikasında çalıştıracak."
Bu çalışmayla ilgili 9 şehri gezdiklerini bildiren Gülay, "Sektörün bizden böyle bir talebi var. ´Elimizi taşın altına koyalım, kendi çalışanımızı gerekirse kendimiz yetiştirelim. Önümüzü açın´ diyorlar. Kayseri´de bu konuyla ilgili 5 sanayi kuruluşundan teklif geldi. Henüz çalışma Bakanlar Kurulunda" şeklinde konuştu.
Ayrıca meslek liselerinin cazip hale getirilmesi için 9 ve 10. sınıflarda iş yeri ile iş hastalığı sigortalarının başlatılacağını anlatan Gülay, sektörün beceri eğitimi alacak öğrencilere kapılarını açabilmesi için birtakım teşviklerin verilmesiyle ilgili çalışmaların yakın zamanda sonuçlanacağını kaydetti.
Çıraklık eğitimi, zorunlu eğitime dahil olacak
Sanayi esnafının çırak bulamama konusunda şikayetleri olduğuna dikkati çeken Gülay, şöyle devam etti: "Esnafımız, zorunlu eğitimin 12 yıla çıkması, çıraklığın kapanma noktasına gelmesinden dolayı dertliydi. Bakanımızın talimatıyla çıraklık eğitim merkezinin, yeni adıyla mesleki eğitim merkezlerinin zorunlu eğitim kapsamına alınması söz konusu. Öğrenci 8. sınıfı tamamladıktan sonra çıraklık eğitim merkezine yazılacak. Bir gün oraya gidecek, diğer günler sanayi sektöründe çalıştığı alana devam edecek, isterse bir yandan açık liseye devam edecek. Çıraklık eğitimini bitirdikten sonra ustalık belgesi ve iş yeri açma belgesi alacak. Hem sektörde çalışacak, sigortası olacak, asgari ücretin yüzde 30´u kadar da maaş alacak. Bunlar gerçekten mesleki eğitimde sessiz birer devrim."
Meslek liselerinin hamisi sanayiciler
Gülay, her meslek lisesinin kendi alanında bir sektörle protokol yapması kaydıyla Okul Hamiliği Projesi´ni hayata geçirdiklerini, bunun hem sanayici hem de öğrenciler açısından faydalı olacağına inandıklarını ifade etti.
Protokol yapılması için valiliklere genelge gönderdiklerini dile getiren Gülay, "Öğrenciler fabrikalarda beceri eğitimi alabilecek, hizmet içi eğitimlere katılabilecek. Okullarımıza teknoloji desteği verilmesi, buradan mezun öğrencilerin hamileri olan sektörle çalışmaları, protokolde yer alan hususlardan bazıları. Bunları hayata geçirdiğimizde sektörün beklediği yetişmiş insan gücüne kavuşacağımıza inanıyorum" dedi.
Meslek liselerine ilgi artıyor
Gülay, 28 Şubat döneminde imam hatiplerle meslek okullarına da büyük darbe vurulduğunu kaydetti.
Mesleki eğitimin, 10 yıldır yapılan çalışmalarla daha iyi noktaya getirilmesinin hedeflendiğine işaret eden Gülay, "Yolunda giden bir okul türü maalesef 28 Şubat sürecinde dip yaptı. Yeniden mesleki eğitimi istenilen noktaya getirme gayretindeyiz. Mesleki eğitimin genel orta eğitimdeki okullaşma oranı yüzde 28´den yüzde 46´lara çıkarıldı. Hedefimizi yüzde 50" diye konuştu.