Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü

Milli Eğitim Bakanlığı Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri GÜLAY, “Türkiye’de 4. Sanayi Devrimi” etkinliğine katıldı

Milli Eğitim Bakanlığı Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri GÜLAY, “Türkiye’de 4. Sanayi Devrimi” etkinliğine katıldı

Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri GÜLAY, Dünya Ekonomik Forumunun bir inisiyatifi olan “Global Shapers Community Istanbul Hub”ın 02 Mayıs 2017 tarihinde Zorlu Performans Sanatları Merkezi’nde “Türkiye’de 4. Sanayi Devrimi: Sosyal, Ekonomik, Eğitim ve Politika Perspektiflerinden Türkiye’yi Bekleyen Fırsatlar ve Tehditler” konulu etkinliğe panelist olarak katıldı. Toplantıya; Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Eğitim Politikaları Daire Başkanı Recep ALTIN ve İstanbul Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Serkan GÜR de katıldı.

Global Shapers Community İstanbul Hub, Türkiye’de 4. Sanayi Devrimi temalı organizasyonu ile ülkemizdeki süregelen Endüstri 4.0 tartışmalarını daha geniş kapsamda, tüm paydaşların katılımıyla ele alınması, sadece sanayi ve iş dünyasını değil; sivil toplum, eğitim ve politika yapıcıları da doğrudan ilgilendiren bu konuların katılımcı şekilde tartışılması ülkemizin önündeki fırsatları ve tehditleri belirlemek adına üç panel şeklinde düzenlendi. Bunlar;

Panel 1: 4. Sanayi Devrimi’ni Benimseme Sürecinde Türkiye’nin Görünümü

Panel 2: Eğitimde Paradigma Değişimi ve Üniversite-Sanayi İş Birliği

Panel 3: Teknolojik Dönüşüme Birey ve Toplum Temelinde Hazırlanmanın Önemi.

Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürü GÜLAY; “Eğitimde Paradigma Değişimi ve Üniversite-Sanayi İş Birliği” panelinde yaptığı sunumda, “Öncelikle bizi bu panel sayesinde sektörle buluşturduğunuz için teşekkür ederim. Mesleki ve teknik eğitim ve sektör işbirliği hayati öneme sahiptir. Bu sebeple bugüne kadar 24 ilde sektör istişare toplantıları yaptık. 25.’sini de perşembe günü Ordu’da yapacağız. Ülkemizin hak ettiği refah seviyesini yakalaması ancak nitelikli bir mesleki ve teknik eğitimle mümkün olacaktır. Bu doğrultuda Türkiye Mesleki ve Teknik Eğitim Strateji Belgesi ve Eylem Planını hazırladık. ” dedi.

GÜLAY konuşmasının devamında; sektörle yapılan toplantılar sonucunda mesleki ve teknik eğitimde küçük esnafın ihtiyacını karşılamak için çıraklık eğitimini, orta ölçekli işletmelerin nitelikli işgücünü karşılamak için Anadolu meslek programını ve mühendislik kaynağını oluşturacak nitelikli iş gücü yetiştirmek için Anadolu teknik programını ve tematik meslek liselerini güçlendirmek için çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Özellikle kız çocuklarının eğitimine önem verdiklerini ve bu konuda bütün gayretleri ile çalıştıklarını ifade etti. Bakanlık olarak mesleki ve teknik ortaöğretimde temel yeterlilikleri baz alarak bu yönde çalışmalara başladıklarını; öğrencilere mesleki ve teknik becerilerin yanı sıra, iletişim, esneklik, yaratıcı düşünme, takım çalışması, gelişen teknolojiye uyum sağlama ve teknolojiyi geliştirme gibi becerileri de kazandırmaya önem verildiğine değindi.

Milli ve manevi değerlere sahip çıkan öğrenciler yetiştirmenin, en önemli öncelikleri arasında olduğunu dile getiren GÜLAY; “Geleceğe yön veren ve Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması için gerekli niteliklere sahip öğrenciler yetiştirmek konusunda Sayın Bakanımız ve Müsteşarımızın liderliğinde çalışmalarımıza var gücümüzle devam ediyoruz.” dedi.

Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürü GÜLAY; Millî Eğitim Bakanlığı olarak mesleki ve teknik eğitimin Endüstri 4.0’a uyumunun sağlanması için bu güne kadar ilgili paydaşlarla yapılan toplantı, çalıştay ve kongreler ile hazırlık çalışmalarına başlandığını, bu doğrultuda; 4. Sanayi Devrimi ile ilgili olarak;

·         Farkındalık oluşturulması

·         Öğretim programlarının güncellenmesi

·         Fiziksel ortamların iyileştirilmesini

temel alan stratejiler oluşturduklarını.” belirtti.

GÜLAY, konuşmasının sonunda Millî Eğitim Bakanlığının Endüstri 4.0 ile ilgili olarak yaptığı önemli çalışmaları sıraladı. Bunlar;

Endüstri 4.0’ın gerektirdiği iş gücünün yetiştirilmesi ve teknolojinin geliştirilmesi amacıyla belirli bir alanda uzmanlaşmış 17 tematik meslek lisesi açıldı.

Bu sene 11.’si 10-12 Mayıs 2017 tarihlerinde Konya’da düzenlenecek olan Uluslararası Robot Yarışmasında, günümüze kadar 12.198 yarışmacı 8.452 robotla katılım sağlandı.

 Mesleki ve teknik eğitim veren okul/kurumlarda 3D yazıcı kullanılmakta ve eğitimcilere “3D Yazıcı ile Tasarım ve Üretim Kursu” verilmekte. Ayrıca 3D Yazıcı kullanımına yönelik ulusal bir yarışma düzenle çalışmaları başlatıldı.

Adıyaman İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Eğitim Vakfının kurduğu inovasyon merkezlerinin ülke geneline yaygınlaştırılması için çalışmalar başlatıldı.

Atölye ve laboratuvar öğretmenlerin endüstri 4.0 dönüşümüne uyum sağlanması ve gelişmeleri takip edebilmeleri amacıyla toplam 1.604 öğretmene hizmet içi eğitim planlanmış olup bunlardan 544’ünün eğitimleri tamamlandı.

Öğretim program ve materyalleri, işgücünün Endüstri 4.0‘a uygun şekilde güncellenmesi yapılarak Talim ve Terbiye Kuruluna gönderildi. Ayrıca teknolojik gelişmeler dikkate alınarak program ve materyallerin güncellenmesi çalışmaları  devam etmektedir.

Mesleki ve teknik ortaöğretimde Bilişim Teknolojileri alanında kodlama derslerinin ağırlığı arttırıldı.

5, 6, 7 ve 8. sınıflarda Bilişim Teknolojileri ve Yazılım dersi okutulacak derslere eklendi ve öğretim programı “programlamayı” merkeze alacak şekilde revize edildi.

Ortaöğretimde Bilgisayar Bilimi dersi öğretim programı “programlamayı” merkeze alacak şekilde revize edildi.

Sektör temsilcileri ve akademisyenlerin katılımıyla Denizcilik, Uçak Bakım Teknolojisi ve Raylı Sistemler Teknolojisi alanlarının eğitim ortamları ve öğretim programları endüstri 4.0’a göre güncellenmiş, diğer alanlara ilişkin güncelleme çalışmaları ise devam etmektedir.

 

 

02-05-201702-05-201702-05-201702-05-201702-05-2017



 

 

 

Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Bina, Atatürk Bulvarı No 98 1. Kat A Blok Bakanlıklar/ ANKARA -

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.