2019 Yılında Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP), geçici koruma altındaki Suriyelilerin ve dezavantajlı Türk vatandaşlarının teorik ve uygulamalı eğitimler ile gastronomi alanında iş sahibi olarak toplumsal hayata katılmalarına destek olmak, Suriye ve Türkiye'nin yöresel ve kültürel yemek mirasının harmanlanarak faydalanıcıların kendi geçim kaynaklarını oluşturmalarına ve yaşadıkları bölge ve illerin yerel ekonomilerine katkı sunmaları amacıyla "Mutfakta Umut Var" projesini başlatmıştır.
Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı iş birliğinde imzalanan protokol kapsamında yiyecek ve içecek sektörünün ihtiyacı olan nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi için, geçici koruma altındaki yabancılar ile meslek edinmek isteyen Türk vatandaşlar olmak üzere toplamda 600 kişinin Aşçı Çırağı kursu ile eğitilmesi ve belgelendirilmesi amaçlanmaktadır.
"Mutfakta Umut Var" projesi kapsamında Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı faaliyet gösteren Meslekî ve Teknik Anadolu Liseleri ve bu okullarda görev yapan öğretmenlerin proje kapsamında "Aşçı Çırağı" meslek edindirme kurslarını verebilmeleri için Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü iş birliğinde 23.01.2020 tarihinde protokol imzalanmıştır.
Protokol kapsamına Suriyeli vatandaşların yoğun olarak yaşadıkları iller ve bu illerde Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Alanı ve mutfak atölyeleri olan Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı okullardan ilk olarak 7 ilde (Adana, Ankara, İstanbul, İzmir, Kilis, Mardin ve Şanlıurfa) bulunan 7 okul belirlenmiştir.
Protokol kapsamında;
WFP'nin uyguladığı Mutfakta Umut Var projesi bütçesi dâhilinde, belirlenen okulların Yiyecek İçecek Hizmetleri Alanı atölyelerinin kurs programına uygun donatılmaları ve temrinlik malzeme desteğinin sağlanması, kurs faaliyetlerinde görev alacak olan öğretmenlere eğitici eğitimi seminerlerinin düzenlenmesi, Aşçı Çırağı kursunun düzenlenmesi, sektörel gelişmeler doğrultusunda aşçı çırağı kurs programı ve eğitim materyallerinin hazırlaması/güncellenmesi, protokol kapsamında eğitim almış aşçı çıraklarının, İŞKUR aracılığı ile iş başı eğitim programına dâhil edilerek sonrasında istihdam edilmeleri sağlanacaktır.
Ankara, İstanbul, İzmir, Adana, Mardin, Şanlıurfa ve Kilis illerinde "nitelikli işgücü ihtiyacını karşılamak" amacıyla Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü tarafından onaylı "Aşçı Çırağı Kursu" belgesini almak için üç (3) aylık mesleki eğitimi tamamlayan tüm katılımcılar İŞKUR'un koordinasyonunda otel, restoran, kafe vb. iş yerlerinde üç (3) aylık işbaşı eğitimleri gerçekleştirilecektir. Katılımcılar edindikleri meslekleri ile ilgili iş tecrübesine sahip olacak ve istihdam destek hizmetlerinden faydalanacaklardır. Kursiyerlerin 3 aylık mesleki eğitim süresi boyunca yeme-içme ve yol masraflarının karşılanacak ayrıca işbaşı eğitimler sırasında da asgari ücretleri ve sosyal sigorta primleri ödenecektir.
İŞKUR iş birliği ile istihdamları gerçekleştirilecek olan kursiyerlerin kendilerine yeni bir yaşam kurmaları için fırsat sağlanacaktır. Sonuç olarak; hem geçici koruma altındaki bireylere hem de ev sahibi topluluklara iş deneyimi ve gelir elde etmeyi sağlayarak sosyal uyum teşvik edilecektir. Devlet, sivil toplum ve özel sektörü içeren çok paydaşlı iş birliği projenin temel taşı olacak ve proje çıktıları Türkiye'deki dezavantajlı kadın ve gençlerin istihdamını engelleyen unsurların azaltılmasına yardımcı olacaktır.
Bu proje ile T.C. Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü'nün Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Alanında eğitim veren Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerinin mutfak atölyelerinin koşulları iyileştirilecektir. Böylece projede yapılan yatırımlar sürdürülebilir bir model örneği oluşturacak, proje yararlanıcıları deneyimli meslek lisesi öğretmenlerinden ve bu yatırımlardan yararlanacak olup aynı zamanda da okulların öğrencilerinin de faydalanması sağlanacaktır.
Proje kapsamındaki okullarda görev yapan Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Alanı öğretmenlerine 17-23 Ekim 2019 tarihleri arasında Eğitici Eğitimi düzenlenmiştir. Adana, Ankara, İstanbul, İzmir, Şanlıurfa, Mardin ve Kilis illerinden 17 öğretmen Mutfakta Umut Var eğitici eğitimine katılmıştır. Eğitim; Bilgi Üniversitesi Gastronomi Bölümü Başkanı, ünlü şefler, restoran sahipleri, Gastronometro şefleri, insan kaynakları danışmanlığı firmaları, organik tarım yapan profesyoneller ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü temsilcileri gibi 23 alan uzmanının katkısıyla gerçekleştirilmiştir. Bu eğitimlerde;
- Anadolu'da kırsal kalkınma modelleri, yerel mutfakla yerel ekonomi yaratmak
- Gastronomi turizminde marka çalışmaları ve gastronomi iletişim
- Çevreye karşı duyarlı olmak ve üretimde SIFIR ATIK yönetimi
- Anadolu toplulukları, yerel mutfak kültürleri ve beslenme alışkanlıkları
- Yerel mutfaklarda coğrafi işaretli ürün kullanımının önemi
gibi konular öğretmenlerimize aktarılmış, verimli ve etkin bir eğitim süreci geçirilmiştir.
Protokolün imzalanmasından sonra 600 kişiye verilecek olan Aşçı Çırağı eğitimleri 2020 yılı Şubat ayı itibari ile başlamış olacaktır. Kursiyerlerin eğitim süresi içerisinde yol ve yeme-içme masrafları, kursiyerlerin işbaşı eğitimleri sırasında alacakları asgari ücretleri ve sosyal sigorta primleri WFP tarafından karşılanacaktır.
WFP ve İŞKUR iş birliğinde 3 aylık mesleki eğitim kursu verilecek olan 330'ü Suriyeli 300'ü Türk Aşçı Çırağı istihdam edileceklerdir. Kursiyerlerin istihdamlarını kolaylaştırmak üzere; iş arama hizmetleri, çalışma izni almak için rehberlik hizmetleri gibi destek hizmetler de WFP tarafından sağlanacaktır.