MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM SEKTÖR İŞBİRLİĞİ TOPLANTISI ANTALYADA YAPILDI
Mesleki ve teknik eğitimin iyileştirilmesine yönelik yapılan çalışmalar hakkında kamuoyunun ve paydaşların bilgilendirilmesi, karşılaşılan sorunların tespit edilmesi ve çözüm önerilerinin üretilmesi amacıyla 07.03.2017 tarihinde Antalya ilinde “Mesleki ve Teknik Eğitim Sektör İşbirliği Toplantısı” düzenlendi. Antalya Kepez İlçesi Mimar Sinan Kongre Merkezinde yapılan toplantıya Antalya Milletvekilleri Mustafa KÖSE, Gökçen ÖZDOĞAN ENÇ, Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri GÜLAY, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı, Başkan Yardımcıları, Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı, Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı, Daire Başkanı Recep ALTIN, Antalya İl Milli Eğitim Müdürü Yüksel ARSLAN, Okul Müdürleri ile İşletme Sahipleri katıldı.
Toplantı açılış konuşmasını yapan İl Milli Eğitim Müdürünün ardından konuşan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Adlihan DERE, Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ali BAHAR, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Mustafa İSSİ konuşmalarında işletmelerle de gerekli olan istihdam için mesleki teknik eğitim ve iş birliğinin öneminden bahsettiler.
Antalya Milletvekilleri Mustafa KÖSE ve Gökçen ÖZDOĞAN ENÇ ise konuşmalarında ülkemizin gelişmesinde ki faktörlerin arasında sanayinin ve teknolojinin önemini belirterek, ekonominin güçlenmesi ve gelişmişliğini artırabilmenin yolunun ise yetişmiş kalifiye elemandan geçtiğini vurguladılar.
Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri GÜLAY, yapmış olduğu konuşmasında; “2023 vizyonu ile ulusal hedefler, sektörel talepler ve pedagojik ihtiyaçlar doğrultusunda Sayın Bakanımız ve Müsteşarımızın liderliğinde mesleki eğitimi yeniden yapılandırıyoruz. Mesleki eğitimi önceliğine alan ve sektörün arzuladığı nitelikli iş gücünü yetiştirmeyi hedefleyen Bakanlığımız, yol haritası niteliğindeki Mesleki ve Teknik Eğitim eylem planını uygulamaya koymuştur. Organize sanayi bölgeleri (OSB) içinde ve dışında açılan özel meslek liselerine devlet desteği vererek sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünü yetiştirmek için çalışıyoruz bu doğrultuda, mesleki ve teknik eğitimin sorunları ve çözüm önerilerinin belirlenmesi amacıyla düzenli olarak çalıştaylar ve sektör istişaresi toplantıları yaparak, meslek liselerinde açılacak alan ve dalları yerel ve ulusal ihtiyaçlara göre sektörle birlikte belirliyoruz.
Öğrencilerimizin akademik başarılarının yanı sıra sektörel alanda kendilerini geliştirmesi ve başarıya daha çabuk ulaşabilmeleri açısından çıraklık eğitimini zorunlu eğitim kapsamına aldık. Çırak öğrencilerimizin yetenekleri doğrultusunda güvenilir ortamlarda iş imkanına kavuşmasını sağlayacağız, öğrencilerimiz hem öğrenecek hem de para kazanacak.
Çırak öğrencilerimize, asgari ücretin yüzde otuzundan az olmamak kaydıyla ücret ödeyeceğiz, onları meslek öğrenmeleri için daha çok teşvik edeceğiz ödenecek ücretin üçte ikisini devletimiz karşılayacak, böylece esnaf ve sanatkârlarımızın yükünü hafifleterek istihdamı artırmayı hedeflemekteyiz.
Çırak öğrencilerimiz mezun olduktan sonra ustalık ve iş yeri açma belgesi alacak ve kendi iş yerlerini açarak hayallerini gerçekleştirebileceklerdir. Öğrencilerimiz isterlerse fark derslerini tamamlayarak meslek lisesi diploması alacak ve üniversite sınavlarına girebileceklerdir.
Meslek lisesi öğrencilerimizin de atölyede eğitim aldığı 10, 11 ve 12. Sınıflarda iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigorta yaparak öğrencilerimizi güvence altına alacağız, mezun olan bütün öğrencilerimize teknisyenlik unvanı vereceğiz.
Öğretim Programlarımızı sektör, üniversite ve MEB işbirliği ile sürekli olarak güncellenmekteyiz. Bu kapsamda 54 alana ait öğretim programlarının tamamı 2016 yılında revize edilmiştir. Çıraklık programını da mesleklerin özelliklerine göre yeniden düzenleme çalışmalarına başlanmıştır.
Bakanlığımız bireysel öğrenme materyallerine değerler eğitimi konuları eklendi. Mesleki gelişim dersine 15 Temmuz Şehitlerinin de yer aldığı Meslek Ahlakı ve Ahilik Modülü eklenmiştir.
Özel sektörümüz, organize sanayi bölgesi dışında da özel meslek lisesi açabilecek ve OSB dışındaki özel meslek liselerine 18 alanda 4.270 TL ile 6.675 TL devlet teşviki uygulaması başlatılmıştır. Bu uygulama ile özel sektör hem devletten teşvik olacak, hem de kendi iş gücünü kendisi yetiştirebileceklerdir. Sektörden gelen talepleri bakanlığımız olarak dikkate almakta ve mesleki eğitimi bu doğrultuda şekillendirmeye çalışmaktayız.” dedi.
Toplantı Genel Müdürümüz Osman Nuri GÜLAY’ın katılımcılarının görüş ve önerilerinin dinlemesi ve sorularına cevap vermesi ile son buldu.