Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü

MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSELERİ, 2019 YILINA GÖRE ÖĞRENCİ ARTIŞ ORANLARININ EN FAZLA ARTIŞ GÖSTERDİĞİ LİSE TÜRÜ OLDU

MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSELERİ, 2019 YILINA GÖRE ÖĞRENCİ ARTIŞ ORANLARININ EN FAZLA ARTIŞ GÖSTERDİĞİ LİSE TÜRÜ OLDU

Bakanlığımız tarafından 2019 yılı itibarıyla hayata geçirilen yeni işbirliği modeli kapsamındaki mesleki ve teknik Anadolu liseleri 2020 yılında da tercih edilmeye devam etmiştir. İlk kez 2019 yılında en başarılı %1'lik dilimden öğrenci alan ASELSAN Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve yüksek başarı gösteren İTÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine Teknopark İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi de katılmıştır. Sektör paydaşları ve Bakanlıklarla yapılan protokoller kapsamındaki mesleki ve teknik Anadolu liselerinde yüksek doluluk oranları korunmuş, bazı programlarda doluluk oranları 2019 yılının da üzerine çıkmıştır. Mesleki ve teknik eğitim 2020 yılında artan öğrenci oranlarıyla da öne çıkmıştır. Merkezi sınav puanıyla ve yerel olarak mesleki ve teknik Anadolu liselerine yerleşen toplam öğrenci sayısı 2019 yılına göre %39,94 artmıştır. Bu sonuçla mesleki ve teknik Anadolu liseleri, 2019 yılına göre öğrenci artış oranlarının en fazla artış gösterdiği lise türü olmuştur.

2020 yılı yerleştirmelerinde mesleki ve teknik Anadolu liseleri birçok açıdan öne çıkmıştır. Öncelikle, tüm okul türlerindeki öğrenci sayısı artmakla birlikte bu artış oranının en yüksek olduğu lise türü (%39,94) mesleki ve teknik Anadolu liseleri olmuştur. İkincisi, 2019 yılında ilk kez %1'lik başarı diliminden öğrenci alan mesleki ve teknik Anadolu liselerinin sayısının 2020 yılında artmasıdır. Bu durum, mesleki ve teknik Anadolu liselerinin en başarılı öğrencilerin tercihleri arasında da yer bulduğunun somut göstergesidir. Üçüncü gösterge de 2019 yılında sektör paydaşlarıyla işbirliği anlamında yeni bir modelle kurulan mesleki ve teknik Anadolu liselerinin neredeyse tamamının dolmasıdır. Elde edilen tüm olumlu sonuçlar, son iki yıldır mesleki ve teknik eğitimde atılan adımların bir neticesi olması açısından önemlidir. Hem mesleki ve teknik eğitimde sağlanan bu iyileşme sürecinin uzun vadede sürdürülebilmesi hem de yerel yerleştirmelerin gittikçe cazip hale getirilerek okulların başarı açısından daha heterojen hale getirilmesi, eğitim sistemimizin en büyük sorunlarından okul türleri arasındaki mevcut başarı farklarının azalmasını sağlaması açısından oldukça önemlidir.

Öğrencilere yerleştirme sürecinde destek olması amacıyla ilk kez 2019 yılında geliştirilen Tercih Rehberi 2020 yılında da öğrenciler tarafından yoğun bir şekilde kullanılmıştır. Son yıllarda öğrenci sayısı artan ve önemli iyileştirmelerin gerçekleştirildiği mesleki eğitimin tüm paydaşlarını bir araya getiren Mesleğim Hayatım platformu da tercih sürecinde öğrencilerin yoğun kullandığı bir başka araç olmuştur. Tercih sürecinde merkezi sınav tercih rehberi 5.038.613, yerel yerleştirme tercih rehberi 25.251.439 ve mesleğim hayatım platformu 1.965.774 kez kullanılmıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Bina, Atatürk Bulvarı No 98 1. Kat A Blok Bakanlıklar/ ANKARA - https//mtegm.meb.gov.tr/mebpanel/onizlemeRedirect.php?KNO=1013CHK=a1eb88aa04d4cd13ee32e1a50b86e7d5e8d427d1

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.