Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü

MESLEKİ EĞİTİMDE PARADİGMA DEĞİŞİYOR

Millî Eğitim Bakanı Ziya Selçuk,  "Ekonomide orta gelir tuzağından söz ediliyorsa bu aslında orta eğitim tuzağıdır. Yani ´eğitiminiz iyileşirse ekonominiz iyileşecektir´ mesajı bize verilir." dedi.
MESLEKİ EĞİTİMDE PARADİGMA DEĞİŞİYOR

Millî Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ) arasında "Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü" düzenlenen törenle imzalandı. Bakan Selçuk,  burada yaptığı konuşmada, ekonominin itici gücü olan TOBB´un varlığının ve Bu iş birliğinin hayati önem taşıdığını belirterek, "Bu önemi ekonomi ve eğitim arasındaki ilişki ile doğrudan doğruya ifade ediyoruz. Çünkü ekonomide orta gelir tuzağından söz ediliyorsa bu aslında orta eğitim tuzağıdır. Yani ´eğitiminiz iyileşirse ekonominiz iyileşecektir´ mesajı bize verilir. Bu bağlamda böyle bir adım atıyor olmanın mutluluğu içindeyiz." değerlendirmesinde bulundu. 

 

Mesleki ve teknik eğitimdeki dönüşümün asıl hedef olduğuna değinen Selçuk, "Bu dönüşüm çerçevesinde mesleki ve teknik eğitimin ders çizelgeleri, öğretmen eğitimleri, iş ve işlemlerin yürütülmesi, üretim bazlı eğitime geçilmesi vesaire bunlar mesleki eğitimde paradigmanın değişeceğini gösteriyor." dedi. Selçuk, protokolün sadece Bakanlığın aldığı kararlarla değil, oda temsilcilerinin gayretleri ve okul müdürlerinin kararlarıyla belli bir noktaya taşınacağının altını çizerek, şöyle devam etti: "Biz de gayretlerimizi esirgemeden desteklerimizi ortaya koymak durumundayız. 2023 eğitim hedeflerimiz doğrultusunda eğitim camiası olarak biz üzerimize düşeni yerine getirmeye çalışıyoruz. Tabii ki iş dünyasından da beklentilerimiz var. Bu protokol çerçevesinde gereken desteği vermek için taahhüt altına girdiler. Çünkü artık mazeretimiz kalmadı. Bazı sorunlar, bazı beklentiler vardı. Hepsi oldu. Biraz önce TOBB Başkanı Almanya´dan örnek verdi. Almanya´da mesleki teknik okulların yüzde 80´i özel sektörün desteklediği okullardır. Bizde bu oran yüzde 4 civarında. Ben tüm bu çalışmaların bir başlangıç olduğunu düşünüyorum."

 

"Uzun zamandır hayal edilen bir çalışma"

Bu çalışmaların süreç içinde diğer teknik ve mesleki okulları etkileyeceğini ve yaklaşık 130 bin civarındaki öğretmenin de bu bağlamda yetişmesine hizmet edeceğini vurgulayan Selçuk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu çalışmaların TOBB ve TOBB ETÜ ile birlikte yapılıyor olması TOBB ETÜ´nün, yani yüksek öğretim ayağının da olması, orta öğretimle yüksek öğretim arasındaki bağın da ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Burada TOBB  ETÜ´nün varlığı TOBB´la bağlantısı olması açısından değil, orta öğretime yansıtılması açısından önem taşıyor. Tüm bu çalışmaları yaparken mesleki ve teknik eğitimde yeni bir dönemin başladığını ve bu dönemin sektörle iç içe bir dönem olduğunu, ortak bir yönetim anlayışının söz konusu olduğunu, buna bağlı olarak da okullarımızda üretimin aslında bir öğrenme yöntemi olduğunun vurgulandığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Yıllardır düşünülen, üzerinde konuşulan bir konu, odalar birliğimizin çok emek verdiği bir konu. Uzun yıllardır hayal edilen bir çalışmanın gerçekleştiriliyor olması için herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum."

 

"Mesleki eğitim ile reel sektörü birbirine entegre ediyoruz"

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da imza töreninin hem eğitim sistemi hem de iş dünyası için tarihi bir gün olduğunu söyledi. Yıllardır dile getirilen ama bir türlü hayata geçirilemeyen bir adımın atıldığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, "Mesleki eğitim ile reel sektörü, birbirine entegre ediyoruz. Bu vizyoner adımın atılmasını, Millî Eğitim Bakanımız Ziya Selçuk sağladı." dedi. İş dünyasından gelen bir bakanın farkını, ezberleri nasıl bozduğunu gördüklerini belirten Hisarcıklıoğlu, "Biz yıllardır hep şundan şikayet eder dururduk: ´Firmalarımız çalıştıracak nitelikli eleman bulamıyor. Ama memleketin her yerinde kahvehanelerde gençler işsiz bir şekilde oturuyor.´ diye. Niye, çünkü okullarda verdiğimiz eğitim, dışarıda işe yaramıyor. Dışarıda talep gören nitelikler, okullarda öğretilmiyor. Bu asimetrik yapıyı değiştirmek zorundaydık." değerlendirmesini yaptı. Hisarcıklıoğlu, bu süreçte Avrupa´daki örnekleri incelediklerini vurgulayarak, "Avrupa´da genç işsizliğin en düşük olduğu ülke, yüzde 6 ile Almanya. Niye? Çünkü mesleki eğitim ile reel sektörü, odalar vasıtasıyla birbirine entegre etmişler. ´Genç nüfusumuz var.´ diye övünüyoruz. Ama aslında bu potansiyelimizi kullanamıyoruz. Mesleksiz olduğu için birçok gencimiz işsiz kalıyor. Bu aslında gelecek açısından da büyük bir risk." diye konuştu.

 

"Türk iş dünyası elini taşın altına koyuyor"

Protokolle Türk iş dünyasının, odaları ve borsaları vasıtasıyla elini taşın altına koyduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu,  şunları kaydetti: "Millî Eğitim Bakanımızın cesur ve kararlı politikası sayesinde Türkiye’de bir ilk başlıyor. Piyasada talep gören niteliklere göre hazırlanan, yeni ve dinamik bir mesleki eğitim modeline geçiyoruz. Bu kapsamda 81 ilde 81 meslek lisesi, protokol kapsamına alınıyor. Odalarımız ve borsalarımız vasıtasıyla buralardaki mesleki eğitimin dinamik, sektörün ihtiyaçları doğrultusunda tasarlanmasını sağlayacağız. Bu okullarda atölyeler ve laboratuvarlar kuracağız, mevcut olanları yenileyeceğiz. Ar-Ge ve beceri tasarım atölyelerini faaliyete geçireceğiz. Eğitim içeriklerini TOBB ETÜ desteğiyle hazırlayacağız."

 

Konuşmaların ardından Millî Eğitim Bakanı Selçuk ve TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu protokolü imzaladı. 

 

Millî Eğitim Bakanlığı ile TOBB arasında imzalanan protokolle, meslek liseliler TOBB koordinasyonunda, genişletilmiş staj ve uygulamalı eğitim imkanlarıyla ortak eğitim modelinin avantajlarından faydalanacak.  

 

TOBB ve bağlı oda ve borsalar tarafından okullarda "AR-GE ve Tasarım-Beceri Atölyeleri" kurulacak. Başarılı öğrencilere burs verilecek. Öğrencilere, TOBB´a bağlı oda ve borsalara üye işyerlerinde staj ve iş imkanı sağlanacak.

 

İllerde, Millî Eğitim Bakanlığı teşkilatı ve TOBB´a bağlı oda/borsalar tarafından Protokol Yürütme Kurulu (PYK) oluşturulacak.  PYK, yerelde sanayinin ve insan kaynağının ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, okul yönetimlerini ve müfredatı şekillendirecek çalışmalar yapacak. Proje ile öğrenciler bilimi, tekniği ve pratiği öğrenecek, mezun olduğunda hızla iş hayatına entegre olacak.

 27-02-201927-02-201927-02-2019

Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Bina, Atatürk Bulvarı No 98 1. Kat A Blok Bakanlıklar/ ANKARA -

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.