Meslek Liselerinden Tasarım ve Beceri Atölyelerine Büyük Katkı
Bitlis ilindeki meslek lisesi öğrencileri, öğretmenleri ile birlikte ilkokul ve ortaokullarda "sanat", "bilim", "kültür", "spor" ve "hayat becerileri" ana başlıklarında yürütülecek tasarım ve beceri atölyelerinin yapımında katkı sağlıyor.
Eğitimin bir bütünsellik içinde gerçekleştirilmesi amacıyla Tasarım ve beceri atölyelerinin yapımı aşamasında meslek lisesi öğrencilerine uygulamalı eğitim imkânı vererek, mesleki becerilerin kazandırılması ve kalıcı kılınması sağlanarak Bitlis ili genelinde bulunan mesleki ve teknik Anadolu lisesi öğrencileri bu sayede uygulamalı eğitim yapmaktadır. Tasarım ve beceri atölyelerinin eğitim ortamları ve donanımı aşamasında mesleki ve teknik Anadolu lisesi öğrencilerinin katkısı sayesinde maliyetler oldukça düşmektedir.
Tasarım beceri atölyeleri, öğrencilere, öğrendiklerini aynı anda pratiğe dökebilecekleri çocukların mesleki deneyimle erken yaşta tanışmasını böylelikle öğrendikleri bilginin pratik olarak uygulanmasını sağlayarak öğrencilerin eğitimi bütünsel olarak alabilmesini, kültür, sanat, spor, bilim ve hayat becerilerinde öğrencilerimize derinlikli bir bakış açısı sunarak duygu, düşünce ve hareketiyle birlikte eğitimi bütünleştirecek, dersle irtibatlandıracaktır.
Onların ellerini kullanmalarına fırsat vererek teori ve pratiği kültür, sanat, spor, bilim ve hayat becerilerinde derinlikli bir bakış açısı sunarken, duygu ve ellerini kullanmalarına fırsat vererek teorik ve pratik eğitimi birleştirecektir.
Mesleki ve Teknik Eğitim veren okullarımızdaki "Tasarım ve Beceri " atölyelerimiz ise iki temel öğe üzerine kurgulanmıştır.
1.Bilim Atölyeleri
2.Sanat Atölyeleri
Bilim Atölyelerinde(Örnek Robotik Kodlama Atölyesi) çocuklarımız emsalleri gibi yazılım ve bilimle zamanlarını geçireceklerdir. Bu çalışmalar katma değer oluşturacak türden çalışmaları oluşturacaklardır.
Sanat Atölyelerinde ise(Görsel Sanatlar, Müzik, v.s) ders çalışırken yorulan bir öğrencinin mola zamanında kitap okuyarak dinlendiği gibi; öğrenciler, iş atölyelerindeki dinlenme zamanlarını belki de tualin üzerindeki resime üç, beş fırça darbesiyle dokunarak, ya da bağlamanın teline dokunurken yörenin en güzel ezgisini mırıldamak için tasarım ve beceri atölyeleri en güzel mekanlar olmaktadır.
Bitlis ilinde Mesleki Eğitim veren okullarımızda bugün itibariyle sekiz adet Tasarım ve Beceri Atölyesi bitmiş durumdadır. 1 Eylül'e kadar bu sayının 12 ye çıkarılması hedeflenmektedir.