İŞTEK Projesinin kapanış konferansı yapıldı
Tüm tarafların görüşlerinin masaya yatırıldığı konferansta, İŞTEK Projesi’nin ve diğer programların, Türkiye’nin ara kademe eleman sorununa katkıda bulunacağı vurgulandı.
Türkiye’de İş Yeri Temelli Öğrenmenin Kalitesinin Geliştirilmesi (İŞTEK) başlıklı AB Projesi’nin bu konudaki farkındalığın artırılmasına ilişkin kapanış konferansı yapıldı. Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Gülay, bu konudaki Türkiye’de uygulanacak model ile ilgili bilgiler verirken, konunun tarafları, İŞTEK Projesi hakkındaki görüşlerini paylaştılar.
İŞTEK Projesi’ni anlatan bir video sunumu yapılan konferansta, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın mesleki ve teknik eğitimin önemine ilişkin mesajı okundu. Konferansın açılışında ayrıca Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri, Kırşehir yöresine ait folklor gösterisi gerçekleştirdiler.
Konferansta konuşan; Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay, mesleki ve teknik eğitimin, yetişmiş işgücü konusundaki önemine değinirken; bu konudaki konuşmaların sadece plan dahilinde kalmaması gerektiğini belirterek, bu çalışmaların bir an önce hayata geçirileceğini bildirdi. Mesleki ve teknik eğitimin, yetişmiş işgücü sağlanması konusunda lokomotif rolü üstlendiğini ifade eden Gülay, model konusunda da çok önemli bir bilgi vererek, “ Bu konuda yabancı eğitim modellerinin yerine Türk tipi eğitim modeli uygulanacaktır” dedi.
Milli Eğitim Bakanlığı Daire Başkanı Mehmet Salih Canbal, mesleki ve teknik eğitimde kalitenin önemine değindi. 2017 itibari ile toplamda 54.000 mesleki ve teknik eğitim veren öğretmen bulunduğunu ve öğretmenlerden 6000’ inin 2016 yılında, eğitime alındığını kaydeden Canbal, bu öğretmenlerden 7500’ünün ise 2017’ de eğitime alınacağını belirtti.
Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, Eğitim ve Öğretim Sektörü Yöneticisi Prof. Dr. Mustafa Balcı ise mesleki eğitim programlarının öğrenciler, okullar ve Türkiye için çok büyük faydalar getireceğini ifade ederek, AB’nin konuyu desteklemek adına Türkiye’nin yanında olduğunu söyledi.
Nurus İnsan Kaynakları Yöneticisi Gökçe Kulaçoğlu, her tehlikenin karşısında bir fırsat olduğunu, yaşadığımız coğrafya da bugünün koşulları için doğru kararlar alınması gerektiğini vurguladı. “Üniversite mezunu kişilerin hayat tarzı daha cazipken, teknik elemanların hayat tarzının o denli cazip değil. Teknik elemanların hayat tarzlarını nasıl daha cazip hale getirebileceğimize yönelik çalışmalar yapılması gerekiyor. Firmaların bu konuda stratejik plan yapmaları şart… Zanaatkarlığın bundan sonraki yıllarda da devam edebilmesi adına bu çalışmalar muhakkak otomasyon ile birleştirilmeli” diye konuştu.
Tüm tarafların görüşlerini açıkladığı konferansta, Coşkunöz Vakfı Başkanı Oya Coşkunöz ve Başkent Organize Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Şadi Türk konuşmalarında, genç nüfusa sahip çıkmanın önemini ve genç nüfusun sokakta kalmasının yalnızca zararlı örgütlere fayda sağlayacağını hatırlatırken, GY Grup Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Göknur Atalay, üniversitelerden mezun olan arkadaşların iş anlamında tam olarak ne istediklerini bilmediklerini buna karşın teknisyen ve mesleki yetişmiş ara eleman bulmakta sıkıntı çekildiğini anlattı.
İŞTEK Projesi, mesleki orta öğretimde verilen yeterliliklerin işletmelerin ihtiyaç duyduğu yeterlilikleri karşılamasını ve çıraklık, staj ve beceri eğitimleri için işyeri öğrenme programlarının oluşturulmasını hedefliyor. Bu bağlamda, öğrencilerin hem sosyo-psikolojik gelişmelerini hem de teknik gelişmelerini sağlayacak eğitimler verilecek ve bu eğitimler, ilgili işyerlerinde uygulamalı olarak güçlendirilecek.