
Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve Millî Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) iş birliğinde Expertise France ve Eduser tarafından yürütülen "İstihdam için Mesleki Eğitim Programı"nın (İMEP) ikinci fazı kapsamında düzenlenen "Mesleki ve Teknik Eğitim Ortaöğretim Kurumları ile Çıraklık Eğitimi Bilgilendirme ve Farkındalık Artırma Toplantıları"nın pilot uygulaması, 10-11 Nisan 2025 tarihlerinde Bursa'nın İnegöl ilçesinde gerçekleştirildi.
İnegöl ilçesindeki ortaokul rehber öğretmenlerin ve Liselere Geçiş Sınavı (LGS) tercihlerinden sorumlu müdür yardımlarının katılım sağladığı bir günlük iki ayrı grup halinde tasarlanmış tanıtım toplantısının ilk günü, İnegöl İlçe Millî Eğitim Müdürü Halil İbrahim ZENGIN ile Millî Eğitim Bakanlığı Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Mustafa GÜNAY'ın açılış konuşmalarıyla başladı. Daire Başkanı GÜNAY, açılış konuşmasının ardından mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının tanıtımı ve yönlendirme konusunda kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi. Ardından İnegöl Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Musa OKTAR mesleki eğitim merkezlerinin yapısı ve işleyişine dair bilgilendirme yaptı.
LGS'den sorumlu müdür yardımcıları ile 130 rehber öğretmenin katılım sağladığı toplantıların diğer oturumlarında, katılımcıların çıraklık eğitimiyle ilgili olarak toplumda yaygın olan yanlış algıların üzerine düşündükleri, bu algıları tartıştıkları grup çalışmaları ve çeşitli etkileşimli etkinliklerle aktif bir öğrenme ortamı oluşturuldu.
Programın ikinci günü 2. Grup ile gerçekleştirilen oturumun açılış konuşmalarını Bursa İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Bülent Altıntaş ile Millî Eğitim Bakanlığı Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü Sosyal Ortaklar ve Projeler Daire Başkanı Mustafa GÜNAY yaptı.
Toplantılar, yapılan değerlendirmeler ve kapanış konuşmalarıyla sona erdi.
Faaliyete ilişkin katıımcılardan gelen olumlu geri dönüşler, İMEP-2 kapsamında düzenlenen bu tür etkinliklerin, mesleki eğitime yönelik farkındalığın artırılmasında ve çıraklık eğitim sisteminin toplumsal algısının güçlendirilmesinde önemli bir katkı sağladığını göstermiştir.