Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü

MESLEK LİSELERİNDEN TAŞINABİLİR MEKANİK SOLUNUM CİHAZI (VENTİLATÖR) MÜJDESİ

MESLEK LİSELERİNDEN  TAŞINABİLİR MEKANİK SOLUNUM CİHAZI (VENTİLATÖR) MÜJDESİ

Koronavirüs ile mücadele günlerinde mesleki eğitimdeki üretim kapasitesi harekete geçirildi. Bu kapsamda dezenfektandan maske üretimine, yüz koruyucu siperden tek kullanımlık önlük ve tuluma kadar çok çeşitli ürünleri üreten mesleki ve teknik Anadolu liseleri, bu sürecin yardım melekleri oldu. Medikal cihaz üretimi için de farklı illerde mesleki ve teknik Anadolu liselerinde AR-GE merkezleri kuruldu. AR-GE merkezlerinde şu ana kadar solunum cihazından UVC hava sterilizasyon cihazına, video laringoskop cihazından izole numune alma ünitesine, temassız kızılötesi (IR) termometre cihazından yoğun bakım yatağına kadar çok sayıda ürün üretildi.

 Son olarak Kocaeli-İzmit Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi Taşınabilir Mekanik Solunum Cihazı (Ventilatör) geliştirildi.

Ar-ge ve üretimi için Elektrik-Elektronik Alan öğretmenlerinden 8 kişilik çalışma grubu oluşturuldu. Ar-ge-Üretim çalışma grubu; Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği bölümü ve Kocaeli İl Sağlık Müdürlüğümüzün uzmanlarıyla destek işbirliği yaparak, Medikal Sağlık standartlarına ve mevzuatına uygun niteliklere sahip Ambülans tipi taşınabilir Solunum cihazı (Ventilatör) komlikasyon talebi ve yerli üretiminin yapılmasına duyulan ihtiyacın karşılanması  bakımından önemli olduğunu belirtti. Komplike yerli üretimin Sensör-Yazılım-donanım olarak üretilmesine başlanarak çalışma grubunca Ar-ge çalışması yapılarak sağlık üretim standartlarına uygun nitelikte (Üretim izni alabilmeye yakın niteliklere sahip olarak) prototip üretimi gerçekleştirildi.

Benzeri ithal ürünlerden farklı olarak, Sağlık sektörü güvenliği ve sürdürebilirliği için Ar-ge çalışmaları güvenlik katsayısı artırılmış, ilk defa kullanımı yapılarak, Hava sıkıştırma ünitesi (Ambu balonu) geliştirilmiş Servo motor ve sürücüsü kullanılmıştır. Kontrol-Kumandası PLC programlama kullanılarak veri girişi devamı Akıllı (Smart) seçimler yapan İnsan/Makine (HMİ) Touch panel kullanılmıştır. İhtiyaç duyulan mekanik sistem parçalarının tamamı katı model tasarımı yapılarak okulumuz 3D yazıcılarımızca imal edilmiştir. Taşınabilirlik güvenliği için Alüminyum destek gövdeli çantaya donanım montajı yapılmıştır.

25 günlük Ar-ge-Üretim grup çalışması sonucunda; kontrol paneli çok kolay kullanılabilir ve sağlık standartlarına uygun fonksiyonlarda, yenilik olarak PLC programlama ve servo motor kullanıma uygun orijinal yazılımla üretilmiştir. Sağlık alanında kullanılabilecek niteliklere yakın bir dizi sertifikasyon ve testleri tamamladıktan sonra  yenilikler taşıyan,%100 yerli üretim, "baz model"  üretimi gerçekleştirilebilecektir. Yeterlilikler sağlandığında Sağlık sektöründe kullanılabilecek düzeye yakın özelliğe sahiptir.

Oluşturulan Mekanik Ventilatör Proje Ekibinde Mehmet AKTAŞ, Şaban ARKAN, Kadir ŞAHİN, Ersoy TUNCAY, Bülent KARAYAZI, Ayşe TUNCAY, Turan GÜNEŞ,Selçuk AYTIN, Mehmet TOSUNER görev almıştır. Ekipte yer alan tüm öğretmenlere ve paydaşlara katkıları ve fedakârca gayretleri için teşekkürler.

Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Bina, Atatürk Bulvarı No 98 1. Kat A Blok Bakanlıklar/ ANKARA -

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.