Ceza infaz kurumlarındaki hükümlülerin, tutukluların, denetimli serbestlik altında bulunan yükümlülerin ve koruma kurullarınca yönlendirilen eski hükümlülerin topluma kazandırılmaları, onların sorumluluk duygusuna sahip bireyler olarak hayatlarını devam ettirebilmeleri amacıyla eğitim çalışmalarının yapılması özel bir önem taşımaktadır. En temel haklardan olan eğitim hakkının hiçbir ayrıma tabi tutulmadan herkese sağlanması son derece önemlidir.
Milli Eğitim Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı arasında imzalanan protokol çerçevesinde düzenlenen eğitim törenine katılan Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Kemal Varın NUMANOĞLU, törende yapmış olduğu konuşmada " bu bireylerin yalnızca eğitim seviyesini yükseltmek için değil, onların yetenek ve ilgisi doğrultusunda bir meslek sahibi olabilmeleri için elimizden geleni yapıyoruz. Açılan kurslarla onların hem kişisel gelişimlerine katkıda bulunmayı hem de ülkemizin, iş piyasalarının mesleki ihtiyaçları göz önünde bulundurarak, meslek edinmelerini, verimli ve üretken bireyler olarak toplum yaşamına uyumlarını artırmayı, salıverilmelerinden sonra ise gelir getirecek bir meslek edinmelerine yardımcı olmayı, mutlu ve suçtan uzak yaşamalarını sağlamayı amaçladık.
Onların örgün ve yaygın eğitim kapsamında düzenlenen bazı kurs ve etkinliklerde bulunabilmelerinin gelecekleri için çok güzel fırsatlar doğuracağına inancımız tamdır.
Toplumların geleceğinin eğitimle şekilleneceği göz önünde bulundurulduğunda Millî Eğitim Bakanlığı olarak bizler her geçen gün çok daha büyük atılımlar atmakta ve hamlelerde bulunmaktayız. Daha fazlasını yapmaya her zaman hazırız.
Protokolde emeği geçenlere, çalışmaları gerçekleştirenlere, eğitimlere katılanlara teşekkürlerimi sunarım." dedi.
Ceza infaz kurumlarında yer alan iş yurtları da bu doğrultuda oluşturulan, iş piyasasına uygun makine ve teçhizatla donatılan atölye ve tesislerde uygulamalı mesleki eğitimler vererek kaliteli mal ve hizmet üretimi sağlayan, ana girdisi olan kalifiye elemanların yetiştirilmesine ilişkin çalışmalar yürüten mesleki eğitimin bir parçası olma özelliği taşımaktadır.
İş yurtlarında mesleki eğitim alan hükümlü ve tutukluların belgelendirilmesi de verilen eğitimler kadar önemli bir konudur. Bu kapsamda, sadece son bir buçuk yıl içinde yaklaşık 900 hükümlü ve tutuklu kalfalık; 23 hükümlü ve tutuklu ustalık, 2 hükümlü usta öğreticilik belgesi almıştır. Bu protokolle tüm hükümlülerin cezaevlerinde mesleki eğitim almalarının, denetimli serbestlikten faydalananların ise Genel Müdürlüğümüze bağlı okullarda mesleki eğitime erişimlerinin sağlanması yoluyla çıraklık, ustalık, kalfalık belgelerine sahip olabilmeleri sağlanmıştır. Aynı zamanda onların cezaevinden çıktıktan sonra sosyal hayata bir an önce adapte olmaları ve bu suretle ekonomiye de katılmaları için ihtiyaç duyulan sektörlerde iş bulma olanakları da doğabilecektir.
Ayrıca törene Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkanı Adem Ceylan, Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu Daire Başkanı Murat Atan, TOBB MEYBEM Genel Müdürü Ahmet Saygın Baban ile kurum yöneticileri, personeli ve hükümlüler katıldı.