Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü

BAKAN ÖZER, TÜRKİYE'NİN HAVACILIK VE UZAY TEKNOLOJİSİ ALANINDAKİ İLK MESLEK LİSESİNİN AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİRDİ

Savunma sanayi alanında sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağının yetişeceği havacılık ve uzay teknolojisi alanında Türkiye'nin ilk meslek lisesi olan Ankara Havacılık ve Uzay Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin resmi açılışı, Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in katılımıyla gerçekleştirildi. 
BAKAN ÖZER, TÜRKİYE'NİN HAVACILIK VE UZAY TEKNOLOJİSİ ALANINDAKİ İLK MESLEK LİSESİNİN AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİRDİ

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Ankara Havacılık ve Uzay Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin açılışı ve Savunma Sanayii Başkanlığı ile iş birliği protokolü imza törenine katıldı.  

Bakan Özer, Ankara'nın Elmadağ ilçesindeki Havacılık ve Uzay Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde düzenlenen törendeki konuşmasına Şırnak'ta şehit düşen askerlere Allah'tan rahmet, aileleri ve Türk milletine başsağlığı dileyerek başladı.  

Türkiye'nin son zamanlarda savunma sanayi alanında yapmış olduğu hamlelerin Millî Eğitim Bakanlığının yakından takip ettiğini gösteren ve alandaki tek okulun açılışı için bir araya geldiklerini vurgulayan Özer, 28 Şubat sürecinde yapılan müdahalelerle başarılı öğrencilerin meslek liselerine gitmelerinin engellendiğini belirterek bu vesayet odaklarının ancak on iki yıl sonra kaldırıldığını söyledi.   

Özer, sözlerini şöyle devam etti: 2012 yılından sonra tüm bakanlarımız mesleki eğitimi güçlendirmek için çok çaba sarf ettiler, hepsine minnettarım. Bizim yaptığımız farklı bir şey oldu: Sektörün temsilcilerinden biz okul istemedik. Dedik ki bizim bir bütçemiz var, biz sektöre insan kaynağı yetiştiriyoruz. Onun için sizden okul ve laboratuvar istemiyoruz, tek bir şey istiyoruz; müktesebatınızı okula yatırın. Müfredatı birlikte güncelleyelim, öğretmenlerin iş başında mesleki gelişim eğitimlerini birlikte planlayalım, öğrencilerin beceri eğitimlerini birlikte planlayalım ama tek bir şey istiyoruz: İstihdamda mümkün olduğu kadar garanti... Türkiye'nin gelişmesine hızlı ve paralel bir şekilde yeni alanlar açtık.  

Savunma sanayi alanında daha önce hiçbir eğitim verilmediğini dile getiren Özer, Savunma Sanayii Başkanlığı iş birliğiyle ilk kez kapsamlı bir model geliştirdiklerini hatırlatarak, "Türkiye'nin ilk örnek olan istihdam garantili, yükseköğrenimi de kapsayan dönüşte tekrar istihdamı içine alan ve alandaki uzmanların da derse girme imkânı sağlayan ilk modeldi. Bir anda mesleki eğitimde 28 Şubat sürecinde akademik olarak başarılı öğrencilerden uzaklaştırdığı trend, tersine çevrildi. Yüzde 1'lik başarı biriminde ilk kez mesleki eğitim öğrenci almaya başladı. O güzel örnek, ASELSAN Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi örneği, diğer alanlara sirayet etmeye başladı." dedi.  

Meslek liselerinin döner sermaye kapsamındaki üretim kapasitesine de değinen Bakan Özer, "2018-19 yıllarında meslek liselerinin üretim kapasitesi sadece 200 milyonlar bandındaydı, 2022 yılında 2 milyarla kapatmıştık, 2023 yılındaki hedefimiz 3 buçuk milyar." değerlendirmesinde bulundu.  

Meslek liselerinin fikrî mülkiyetle ilgili çalışmalar yaptığına işaret eden Özer, "Patent ve faydalı model, marka, tasarım tescilleri alıyor ve ticarileştiriyor. Millî Eğitim Bakanlığının bu hamlelerden önceki fikrî mülkiyet kapsamındaki aldığı tescilli ürün sayısı, yılda 2.9 idi. 2022 yılında 8 bin 300 ürünün tescilini aldık ve 182'si ticarileşti. Artık öğrencilerimiz sadece müfredatı takip etmiyor, tüm dünyadaki gelişmeleri takip ediyor, iş gücü piyasasını takip ediyor." ifadelerini kullandı.  

Türkiye'nin artık savunma sanayi alanında üretebilir ülke olmaya başladığını dile getiren Özer, havacılık ve uzay alanında Türkiye'nin ilk yerli ve millî imalatını yapmak için zor şartlar altında çalıştığı için okula Özdemir Bayraktar isminin verilerek okulun adının Özdemir Bayraktar Havacılık ve Uzay Teknolojileri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olacağını söyledi.  

Mesleki eğitim merkezlerinin geldiği noktaya da değinen Özer, hem işveren için hem de mesleki eğitim merkezlerine gidecek gençler için cazip bir mesleki eğitim modeli geliştirdiklerini hatırlatarak bir yıl gibi kısa sürede Türkiye'de mesleki eğitim merkezlerindeki çırak kalfa sayısının 159 binden 1 milyon 400 bine ulaştığını kaydetti.  

Mesleki eğitimle ilgili sahada karşılığını bulabildikleri bir mekanizma geliştirdiklerini ifade eden Bakan Özer, "İnşallah, bundan sonra da Türkiye bu güçlü atılımlarla üreten Türkiye idealine adım adım ilerlerken Millî Eğitim Bakanlığı olarak mesleki eğitimde her yeni alanda var olmaya, sektörü güçlendirmeye devam edeceğiz. İşte bugünkü gelinen noktada bunun en somut örneklerinden biri... Okulumuzun ülkemizde hayırlı olmasını diliyorum." dedi.  

Bakan Özer, havacılık ve uzay teknolojisi meslek lisesinin açılmasına katkı sunan herkese teşekkür etti.  

"Ülkemizde aranan elemanlar haline gelecekler"

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir de mesleki ve teknik liselere önem verdiklerini belirterek, bu konuda bütün savunma sanayi şirketleriyle seferber olduklarını söyledi. Sanayi şirketlerinin kendi alanlarıyla ilgili mesleki eğitim konusunda elini taşın altına koyması gerektiğine işaret eden Demir, "Nitelikli insan gücü derken gerçekten mezun olduğu günden itibaren iş yapabilecek, piyasada aranan niteliklere sahip elemanlardan bahsediyoruz. Bu okullardaki öğrencilerimizin mezun oldukları gün çok önemli yetkinliklere sahip olmasını amaçlıyoruz. Uçak bakımı gibi konularda çok sayıda meslek lisesi var ama burası biraz daha özel. Bir de 'uzay' diye bir havalı kelime var. Bu okul da havada olacak, öğrencilerimiz de havada olacak. Gerçekten edindikleri kabiliyetler, tecrübeler ve yeteneklerle inşallah ülkemizde aranan elemanlar haline gelecekler. İdealimiz bu." değerlendirmesinde bulundu.  

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Sadri Şensoy da bu okuldan mezun olacak öğrencilerin hava taşıtları alanındaki projelere büyük destek olacağına inandıklarını söyledi.  

MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Nazan Şener ise lisede uygulanacak müfredatla gençlerin savunma sanayi alanında ayrıcalıklı birer mavi yakalı olacağını dile getirerek, "Bu gençlerimiz üniversite eğitimi almak isterlerse kazandıkları tecrübeyle donanımlı birer beyaz yakalı olarak da sektörde yer alabilecektir." dedi.  

Konuşmaların ardından Bakan Özer ile Savunma Sanayii Başkanı Demir, iş birliği protokolünü imzaladı ve beraberindekilerle kurdele keserek resmi açılışını yaptıkları liseyi gezdi.  

Törene Bakan Yardımcıları Sadri Şensoy, Petek Aşkar ve Osman Sezgin ile Ankara Valisi Vasip Şahin de katıldı.

17-05-202317-05-202317-05-2023

Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Bina, Atatürk Bulvarı No 98 1. Kat A Blok Bakanlıklar/ ANKARA -

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.