AR-GE MERKEZİ OLAN TOKAT GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ MTAL BİYOLOJİK AJAN ÜRETİM TESİSİ KURUYOR
948
15:54
10.05.2021

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi(TOGÜ MTAL) tarım alanında yaptığı yeni nesil çalışmalarla Milli Eğitim Bakanlığının 2023 Eğitim Vizyonu hedefleri doğrultusunda büyük bir adım attı.

 

TOGÜ MTAL ve Tokat Gaziosmanpaşa Üniversite öğretim üyeleri iki dev projede buluştu. Lise AR-GE merkezinde projelerin tanıtım toplantısı yapılarak taraflar arasında sözleşme imzalandı.

 

Okul müdürü Prof. Dr. Gülistan ERDAL 2021 yılında AR-GE merkezinde hayata geçirecekleri iki proje hakkında bilgi verdi.

 

Projelerden ilkinde kampüs alanı içerisinde, 2000 metrekarelik bir alanda, yeni teknolojilerle, orta ölçekli bir kompost üretim tesisi kuracaklarını belirtti. Erdal; bu proje ile organik atıkların toplanıp parçalanması ve gerekli işlemlerden geçirilmesi ile kompost gübre üretiminin gerçekleştirerek, elde edilen gübrenin bitkisel üretimde doğal girdi olarak kullanılması amaçlanmakta olduğunu ifade etti. Kompost yapımının günümüz dünyasının en önemli sorunlarından olduğunu ve çevre kirliliğinin önlenmesi ve atık miktarının azaltılmasında ekonomik olduğu kadar değerli bir atık yönetim sistemi olarak kabul edildiğini belirtti. Proje kapsamında elde edilecek kompostun toprak için oldukça faydalı bir gübre ve diğer tarımsal ürünlere göre daha ekonomik olduğunu ifade etti.

 

Erdal, Ar-ge kapsamında kurulacak tesiste okulumuzda eğitim gören öğrenciler için uygulama ve çalışma alanı oluşacağını bu şekilde gençlerin eğitimleri boyunca bir yandan bilgiyle donanırken bir yandan da ekonomiye katkı sağlayacağını belirtti. Proje çıktılarının aynı zamanda, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde 2017 yılında başlatılan sıfır atık projesi hedeflerine de katkı sağlaması bakımından özel bir önem arz ettiğini vurguladı.

 

Ülkemizdeki çöp depolama alanlarının büyük bir kısmını organik atıkların doldurduğunu ve Tokat ilinin de yıllık atık kompozisyonunda organik atıkların oranının %50'nin üzerinde olduğunu belirten Erdal,atık miktarını azaltarak, katı atık depolama alanlarının ömrünü uzatıp ülke ekonomisine katkı sağlamak amacıyla organik atıkların geri kazanıma dönüştürülmesinin çok önemli olduğunu ifade etti.

 

İlimizde ve yakın çevremizde organik atıkların değerlendirildiği, kompost haline dönüştürüldüğü bir tesis bulunmadığını, kurulacak tesiste günlük 500-3000 kg organik atığın işlenerek ve komposta dönüştürüleceğini söyledi.

 

Planlanan tesiste aynı zamanda resmi kurumlar ve özel sektör, il ve ilçe belediyelerinden gelecek organik atıklarında komposta dönüştürülmesi hedeflenmektedir. Üretilen kompostun sterilizasyonu, işlenmesi ve paketlenmesi ile ekonomik değere sahip bir ürün elde edilerek pazarlanabilecektir. Organik tarım pazarının da her geçen gün büyüdüğü ve bu pazarın organik gübre ihtiyacını karşılaması gerektiği düşünülürse uzun dönemde katma değeri artan bir ürün elde etmek söz konusudur.

 

Okul müdürü Erdal, AR-GE merkezlerinde hayata geçirilecek diğer bir projenin Yerel Biyolojik Mücadele Ajanlarının Üretimi ve Formülasyon Çalışmaları olduğunu söyleyerek bu projenin temel amacının Tokat bölgesinde elde edilen bitki sağlığı açısından faydalı biyolojik ajanların kitle üretiminin sağlanması ve uygulamaya aktarılması olduğunu belirtti. Bunun yanında TOGÜ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerine biyolojik formülasyonların geliştirilmesine yönelik uygulama yapabilecekleri altyapı sağlanmasının hedeflendiğini ifade etti.

 

Proje kapsamında sera ve arazi koşullarında zararlı ve hastalıkların etkin bir şekilde kontrolünü sağlayan faydalı böcek, akar ve mikroorganizmaların kitle üretimi yapılarak üreticilerin hizmetine sunulacaktır. Elde edilecek ürünlerin hem patenti hem de tescili alınarak ticari üretime ve pazara sunma potansiyeli yüksektir. Aynı zamanda üretilen ürünler kompost projesi ile entegre edilerek güçlendirilmiş kompost üretimi için de kullanılabilecektir.

Projelerin toplam bütçesinin yaklaşık 1.7 milyon TL olduğunu belirten ERDAL, projeleri hayata geçirecek olan proje ekibine teşekkür ederek çalışmalarında kolaylıklar diledi. Ayrıca projelere gerekli finansmanı sağlayarak destekleyen Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut ÖZER'e, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi kampüs alanı içerisinde uygun arazi tahsisi sağlayan üniversite rektörü Prof. Dr. Bünyamin ŞAHİN'e ve Tokat Milli Eğitim Müdürü Murat KÜÇÜKALİ'ye katkı ve desteklerinden dolayı şükranlarını sunarak projelerin hayırlı olmasını diledi. 

 

 

Bu projeler ile ilgili Ulusal basında yer alan haber metni de aşağıdaki linkte

 

https://www.iha.com.tr/tokat-haberleri/biyolojik-mucadele-ajanlari-yetistirilecek-2893143/

10-05-202110-05-202110-05-2021

Yayın Tarihi: 10.05.2021