Page 29 - hamur

Basic HTML Version

19
Zeytinyağlılar
BAKLA EZMESİ
Kullanılan Malzemeler
• ½ kg kuru bakla
• 1 adet limon suyu
• 6 diş sarımsak
• ½ su bardağı zeytinyağı
• ½ su bardağı tahin
• 1 tatlı kaşığı kimyon
• 1 tatlı kaşığı toz biber
• 1-2 dal Maydanoz
İşlem Basamakları
1.
Akşamdan ıslatılan bakla yumuşayıncaya kadar haşlanır.
2.
Pişen baklalar bir kapta tahta tokmak ile iyice ezilir.
3.
İçine dövülmüş sarımsak ve tahin ilave edilerek karıştırılır.
4.
Bu karışım servis tabağına konup üzerine bol kimyon, toz biber, limon suyu ve zeytinyağı
gezdirilerek maydanoz ile süslenir.
Not:
Bu işi yapanlar, bu yemeği yapmak için yazdan bütün yıl kendilerine yetecek kadar baklayı
depo ederler. Kuru baklanın pişmesi oldukça zor olduğundan bu iş için özel yaptırılmış bakırdan,
kalaylı testi (bakır cara) şeklindeki kaplara ikinci gün işleyecekleri miktarda baklayı akşama
doğru temizleyip doldurur kafi miktarda su ekledikten sonra hamamların külhan ateşlerinin harı
sönmüş kızgın külüne bu kabı gömerler. Sabaha kadar bu kızgın külde mükemmel pişen bakla,
baklacı dükkanına getirilir.