Page 27 - hamur

Basic HTML Version

17
Zeytinyağlılar
BAKLA DOLMASI
Karadeniz Bölgesi
Kullanılacak Malzemeler
• 3 su bardağı kuru iç bakla
• Yarım kilo taze asma yaprağı
• 1 su bardağı dolma içi (kırık yarma ve ince bulgur karışımı)
• 2 adet kuru soğan
• Yarım demet maydanoz
• Yarım demet dereotu
• 1 çorba kaşığı reyhan
• 2 yemek kaşığı salça
• Kırmızıbiber, karabiber, tuz
• 1 kase su
Üzeri için
• 3 adet kuru soğan
• 2 yemek kaşığı salça
• 5 yemek kaşığı tereyağı
İşlem Basamakları
1.
Ilık suda bekletilen baklaların kabukları çıkartılarak doğranır.
2.
Doğranan baklalar büyük bir kaba alınır; içine ince doğranmış soğan, maydonoz, dereotu, salça,
dolma içi, reyhan, kırmızıbiber, karabiber, tuz ve bir kâse kadar su eklenerek karıştırılır ve iç
hazırlanır.
3.
Yaprağın ortasına iç konularak bohça şeklinde sarılır.
4.
Tencerenin dibine istenirse kemikli kaburga eti konur ve üzerine sarılmış dolmalar dizilir.
5.
Dolmaların üzerini geçecek kadar sıcak su ilave edilir ve kapak kapatılarak kısık ateşte yaklaşık
3-4 saat pişirilir.
6.
Sosu için soğanlar yağda kavrulur içine salça eklenir ve dolmaların üzerine yayılarak 1-2 taşım
daha kaynatılır.
7.
Sıcak servis edilir.