Page 249 - strateji

Basic HTML Version

239
KORKOTİLİ (LAHANA) SARMASI
Kullanılacak Malzemeler (4 kişilik)
• 2 demet karalahana
• 1 tatlı kaşığı tuz
• Kaynamış su
İç Malzeme
• 1,5 su bardağı korkoti (mısırın kurutulması
sonucunda irili yfaklı tanelere ayrılmış hali)
• 4 baş kuru soğan
• 250 gram satırla kıyılmış et
• 1 yemek kaşığı kuru nane
• 1 tatlı kaşığı karabiber
• 1 tatlı kaşığı tuz
• 1 yemek kaşığı domates salçası
• 1 su bardağı doğranmış maydanoz
• 1 çay bardağı sıvı yağ
İşlem Basamakları
1.
Büyükçe bir tencerenin yarısına kadar su
doldurulur, kaynaması beklenir.
2.
Bu arada lahanaların sap kısımları biraz
kesilip demetleri ayrılır.
3.
Yapraklar teker teker yıkanır.
4.
Kaynayan suya 1 tatlı kaşığı tuz atılır.
5.
Yıkanmış yaprakların tamamı kaynayan
suya konur, hemen yapraklar kevgirle alt üst
edilir. (Hepsi aynı anda ters yüz edilmelidir.)
6.
2 dakika sonra tenceredeki su süzülür, kara-
lahanaların soğuması beklenir.
7.
Tencereden servis tabağına alınır.
8.
4 adet soğan yemeklik doğranır, iç malzeme-
lerinin tamamı sırasıyla ileve edilir, geniş bir
kapta karıştırılır.
9. Soğuyan her bir yaprak avuç ortasına alınır,
yaprağın damar kısmı bıçak yardımıyla sa-
pından başlayarak hafifçe alınır. (Yaprağın
yırtılmamasına dikkat edilmelidir.).
10. Yaprakların içine birer tatlı kaşığı iç malze-
melerden konur, yaprakların iki yanı kapatı-
lıp rulo şeklinde sarılır.
11. Geniş ve yayvan bir tencerenin dibine 2-3
karalahana yaprağı serilir.
12. Sarılan dolmalar tencereye dağınık bir bi-
çimde yerleştirilir, dolmaların üzeri bir kaç
yaprakla kapatılıp yarım çay bardağı sıvı
yağ gezdirilir; en üst kısım tencerenin genişli-
ğinde kapakla kapatılır.
13. Dolmaların hizasında kaynamış su eklenip
tencerenin kapağı kapatılıp yüksek ateşte
pişmeye bırakılır.
14. Su kaynamaya başlayınca ateş kısılır ve
korkotiler yumuşayana kadar pişirilir (Yakla-
şık 30 dakika).
Not:
Karalahanalar seçilirken küçük yapraklılar tercih edilir; aksi takdirde yaprakların ikiye veya üçe
bölünmesi gerekebilir.
Et Yemekleri