Page 195 - strateji

Basic HTML Version

185
HARPUT KÖFTE
İç Malzemesi için
• 250 gram küçük küçük doğranmış kuşbaşı et
• 125 gram tereyağı
• 2 baş kuru soğan
• 1 tatlı kaşığı salça
• ½ demet maydanoz
• 1 tutam reyhan
• 1 su bardağı dövülmüş ceviz
• 1 tatlı kaşığı karabiber
• 1 tatlı kaşığı pul biber
• 1 tatlı kaşığı tuz
Köftenin Dış Malzemesi için
• 250 gram yağsız kıyma
• 2 su bardağı ince bulgur
• 1 adet yumurta
• 1 tatlı kaşığı salça
• 1 çay kaşığı tuz
Sos malzemesi için
• 2 yemek kaşığı tereyağı
• 1 lt su
• 2-3 yemek kaşığı salça
1.
Bir tencerede kuşbaşı et 15 dakika kadar haş-
ladıktan sonra bir tavaya alınır.
2.
Yağ ilave edilerek etler iyice kızartılır.
3.
İnce ince doğranmış soğanları eklenip sarartı-
lır; salça ve baharatlar ilave edilir.
4.
Ceviz ile maydanoz ilave edilip karıştırdıktan
sonra ocağın altı kapatılır.
Köftenin Dış Malzemesi için
1.
Kıyma, bulgur, salça, yumurta ve tuz derin bir
kâseye alınır, 1 çay bardağı ılık su ilave edilip
çiğköfte gibi yoğrulur.
2.
Daha sonra ceviz büyüklüğünde parçalar ko-
parılıp yuvarlanır; parmak yardımıyla içleri
çukurlaştırılır.
3.
Sonra da bir tatlı kaşığı yardımı ile iç malzeme-
yi içine konur ve tekrar köftenin ağzı kapatılır.
Köftenin ağzının düzgün kapatılması önemlidir.
Sos için
1.
Bir tavada veya sahanda yağ eritilir; salça ila-
ve edilip biraz karıştırılır.
2.
1 litre su ilave edilip bir taşım kaynatılır; kay-
nayan suyun içine köfteler eklendikten sonra
10-12 dakika kadar pişirilir.
3.
Köfteler süzdürülüp çıkarılır, servis tabağına
alılır (İsterseniz suyuyla da servis yapabilirsi-
niz.).
İşlem Basamakları
Kullanılacak Malzemeler
Et Yemekleri