133
BULAK SOĞAN DOLMASI
Kullanılacak Malzemeler
• 2 kg orta boy soğan (dolma amacıyla kullanılacak)
• 250 gram orta yağlı kıyma
• 1 yemek kaşığı salça
• Bir çay kaşığı karabiber
•Bir tatlı kaşığı tuz
• 2 yemek kaşığı salça
• 1 su bardağı pirinç
• ¼ bağ maydanoz
• Sıvı yağ ( istenirse tereyağı da kullanılabilir)
İşlem Basamakları
1.
Soğanlar soyulur ve bütün olarak haşlanır. İç içe olan soğanlar doldurulacak şekilde çıkarılır (So-
ğanlar büyük kullanılacaksa sarma usulü yapılabilir.).
2.
Kıyma, pirinç, bir yemek kaşığı salça sırası ile kavrulur ve baharatları ve maydanozu eklenerek
dolma içi hazırlanır. Bazı uygulamalarda iç kavrulmadan da konulabilmektedir.
3.
Hazırlanan iç, soğanlara doldurulur. Yemek pişerken pirinç şişeceğinden soğanlar ağzına kadar-
doldurulmaz.
4.
Hazırlanan soğanlar sırt sırta tencereye yerleştirilir. Tencerenin içine dolmaların boyuna yakın ola-
cak şekilde salçalı su ve bir miktar da sıvı yağ konarak 20 dakika pişmeye bırakılır (Fazla pişirme
soğanların erimesine neden olmaktadır.).
5.
Hazırlanan dolmalar -sıcak olarak- servis tabaklarına alınıp servis edilir.
Et Yemekleri