113
• 500 gram çiğ köftelik kıyma
• 250 gram az yağlı kıyma
• 1 kg kemikli kuzu eti
• 100 gram iri çekilmiş ceviz
• 300 gram nohut
• 500 gram köftelik bulgur
• 3 adet soğan (büyük boy)
• 1 yemek kaşığı domates salçası
• 1 yemek kaşığı biber salçası
• 1 yemek kaşığı tereyağı
• 2 adet limon
• 1 yemek kaşığı nane
• 1 çay kaşığı tuz, karabiber
1.
Akşamdan ıslatılmış nohut, et, biber ve doma-
tes salçası ve küp şeklinde doğranmış 1 adet
soğan bir tencereye alınır.
2.
Üzerini kapatacak kadar su ve 1 çay kaşığı
tuz eklenerek pişirilir.
3.
Başka bir kapta az yağlı kıyma suyunu bıra-
kıncaya kadar kavrulur.
4.
2 adet soğan küp şeklinde doğranarak kıyma-
ya ilave edilir ve kavrulmaya bırakılır.
5.
Tuz, karabiber ve ceviz ilave ettikten sonra so-
ğumaya bırakılır.
6.
Çiğ köftelik kıyma, ince bulgur, tuz ve karabi-
ber az miktarda su ilave edilerek macun kıva-
mına gelecek şekilde yoğrulur.
7.
Hazırlanan bu harcın bir kısmı ayrıldıktan
sonra, misket büyüklüğünde köfteler yapılır.
8.
Harcın kalan kısmı da ceviz büyüklüğünde
parçalar halinde içi oyularak içli köftede oldu-
ğu gibi içine cevizli harçtan ilave edilerek ka-
patılır.
9.
Köfteler bir süzgece alınır, kaynayan suyun ol-
duğu tencereye bu süzgeç yerleştirilir. Bir süre
haşlandıktan sonra daha önce hazırlanmış
olan salçalı et suyuna süzerek alınır.
10.
2 limonun suyu sıkılır.
11.
Tereyağı eritilerek üzerine nane eklenerek bi-
raz karıştırılır ve yemeğin üzerine dökülerek
servis edilir.
ANALIKIZLI KÖFTE
Kullanılacak Malzemeler (8 kişilik)
İşlem Basamakları
Doğu Anadolu Usulü
Et Yemekleri