Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü

VAN İLİ MESLEKİ EĞİTİM İSTİŞARE TOPLANTISI YAPILDI

VAN İLİ MESLEKİ EĞİTİM İSTİŞARE TOPLANTISI YAPILDI

Mesleki ve teknik eğitimin iyileştirilmesine yönelik yapılan çalışmalar hakkında kamuoyunun ve paydaşların bilgilendirilmesi, karşılaşılan sorunların tespit edilmesi ve çözüm önerilerinin üretilmesi amacıyla Van ilinde “Mesleki ve Teknik Eğitim istişare toplantısı” 01.03.2018 tarihinde düzenlendi.

Edremit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde düzenlenen toplantıya Milli Eğitim Bakanlığını temsilen Müsteşar Yardımcısı Ercan DEMİRCİ,  Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri GÜLAY, Basın Müşaviri Emine AZDİKEN, Bakan Danışmanı İsmail GÜLER ve Daire Başkanı Recep ALTIN katıldı. Toplantıya İl Millî Eğitim Müdürü Hasan TEVKE ile birlikte ilçe millî eğitim müdürleri ve okul idarecilerinden yaklaşık 100 kişi katılım gösterdi.

Heyet toplantı öncesinde Van Valisi Murat ZORLUOĞLU’nu makamında ziyaret ederek ilin mesleki ve teknik eğitim durumu ile ilgili istişarede bulundu.  Buradan  Vestel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine geçen heyet okul çalışmaları hakkında bilgi aldı.

Toplantıda konuşma yapan DEMİRCİ mesleki eğitimle ilgili bir hassasiyetlerinin bulunduğunu, bütün milli eğitim bürokrasisinin katkısıyla son iki yıl içinde çok nitelikli ivme kazandıklarını vurgulayan Demirci, mesleki eğitimin başının son 20 yıldır dik olmadığını aktardı. Önceki dönemlerde mesleki eğitim okullarına, eğitim konsantrasyonu daha yüksek öğrencilerin talip olduğunu, mesleki liselerin sınavla öğrenci aldığını belirten Demirci, şu değerlendirmelerde bulundu: "Ama bir şey yaşandı ve mesleki eğitim eski günlerindeki ilgi ve alakayı kaybetti. Biz konsantrasyonu yüksek olan çocukları çekemiyoruz çünkü onlara verilen bir mesaj var. 28 Şubat süreciyle beraber her sektöre balans ayarı yapıldı ama mesleki eğitim katledildi. Bunu biz yeni yeni hissetmeye başladık. Türkiye üretme konusunda bir mecburiyeti yaşıyor. Sadece ara eleman değil liderliğe koşan tüccar, bürokrat, müteşebbis bizim mesleki eğitim okullarından çıkmalı, geçmişte çıkıyordu. Bugün geçmişle kıyaslandığında skalamız düştü." Yaptıkları çalışmalarda daha güzel günlere dair adım atmaya başladıklarını ancak bunu geliştirmeleri gerektiğini vurgulayan Demirci, mesleki eğitimin sadece okullarda yapılacak bir iş olmadığını, sektörle beraber yapılmasının önem taşıdığını dile getirdi.

Toplantıda mesleki ve teknik eğitim ile ilgili bir sunum yapan Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri GÜLAY ise, mesleki eğitimin iyileştirilmesi yönünde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdikten sonra yetiştireceğimiz öğrencilerin ahilik ruhu ile yetiştirilmesinin, milli ve manevi değerlerin öğretilmesinin mesleki eğitimin temel amaçları olduğundan, iş piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi konusunda okul yöneticilerine bu konuda önemli görevler düştüğünden, mesleki ve teknik eğitimin geliştirilmesi yönünde yapılan yasal düzenlemelerden ve bu düzenlemelerin okullara, sektöre, öğrenci ve velilerine sağlayacağı katkılardan bahsetti.

GÜLAY ayrıca 6764 sayılı kanun ile meslek ve teknik eğitimde yapılan düzenlemelere değinerek; çıraklık eğitiminin zorunlu eğitim kapsamına alındığını, çıraklık eğitimi, işletmede beceri eğitimi ve staj yapan öğrencilere ödenecek ücretin 3’te 2’sinin devlet desteği olarak verileceğini, mesleki eğitim öğrencilerinin 10. sınıftan itibaren sigortalanacağını ve bütün mesleki eğitim mezunlarına teknisyenlik unvanı verileceğini ifade etti.

GÜLAY konuşmasında şu konulara değindi:

Geleceğin mesleki ve teknik eğitiminin kurgulanmasına yönelik olarak ilgili iç ve dış paydaşlarla görüş alışverişinde bulunmak amacıyla 08-12 Ocak 2018 tarihleri arasında 43 farklı kamu, özel sektör, sivil toplum kuruluşundan 74 temsilcinin yer aldığı “Mesleki ve Teknik Eğitim Çalıştayı” yaptık.

Sektörün arzuladığı nitelikte iş gücü yetiştirmek amacıyla bir alana odaklanmış, tematik meslek liseleri açıyoruz.

Mesleki eğitim ile iş dünyası arasındaki bağları kuvvetlendirmek, staj ve işletmelerde beceri eğitimi şartlarını iyileştirmek, okulların fiziki ortamları ile atölye ve laboratuvarlarını geliştirmek ve sektörün arzuladığı nitelikli iş gücünü yetiştirmek amacıyla Okul Hamiliği Projesini başlattık.

Mesleki eğitim programlarını güncelleyerek esnaf ve sanatkârların iş gücü ihtiyacını karşılamak amacıyla çıraklık eğitimini, sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünü karşılamak amacıyla Anadolu meslek programını ve geleceğin üreten mühendislerini yetiştirmek amacıyla Anadolu teknik programını güçlendiriyoruz.

24-25 Ekim tarihlerinde Antalya’da düzenlediğimiz mesleki eğitim temalı kongre sonuçlarını değerlendirerek mesleki ve teknik eğitimde 2023 hedeflerimizi belirliyoruz. Bu doğrultuda mesleki ve teknik eğitimin yol haritası niteliğinde olan Türkiye Mesleki ve Teknik Eğitim Strateji Belgesini güncelliyoruz.

Öğrencilerimizin meslek ahlakı ve ahilik kültürüyle yetişmesi amacıyla mesleki gelişim dersine değerler eğitimine yönelik Meslek Ahlakı ve Ahilik modülü eklenmiştir. Modülde ayrıca 15 Temmuz şehitlerine de yer vererek öğrencilerimizin 15 Temmuz bilinciyle yetişmesini hedefliyoruz.

Mesleki ve teknik eğitimde okul-sektör iş birliğini güçlendirmek, yerel yönetimler, meslek kuruluşları ve yerel sektörle iş birliğini artırmak amacıyla ilgili tüm paydaş temsilcilerinin üye olarak yer aldığı bütün il/ilçelerde Mesleki ve Teknik Eğitim Okul Yönetim Kurullarını oluşturuyoruz.

“Meslek Lisesi Öğrencileri Ailelerimizle Buluşuyor” projesinde 2017-2018 eğitim ve öğretim yılından başlamak üzere Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğümüze bağlı okullarda öğrenim gören 10. 11. ve 12. sınıf öğrencilerin öğretmenleriyle birlikte okulun bulunduğu mahallede, bulunmadığı takdirde sırasıyla ilçede veya İl içinde tespit edilen belirli sayıdaki ihtiyaç sahibi yoksul veya muhtaç durumdaki kişilerin; evlerinin bölümlerinin küçük bakım ve onarımlarının, evlerinde bulunan kullanılamaz veya eskimiş durumdaki eşyalarının tamir ya da değişim gerektiren küçük onarımlarının, hayatlarını kolaylaştırıcı bilgilendirme ya da yardımların, onları sevindirecek, mutlu edecek maddi ya da manevi dokunuşların toplum hizmeti kapsamında belirli bir plan ve proje dahilinde yerel imkanlarla yapılmaktadır.”

Konuşmaların ardından toplantıya soru cevap bölümü ile devam edildi. Mesleki eğitime ilişkin sorunlar, çözüm önerileri ve uygulanabilecek stratejiler tartışıldıktan sonra toplantı sona erdi. 

02-03-201802-03-201802-03-201802-03-201802-03-201802-03-201802-03-201802-03-2018

Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Bina, Atatürk Bulvarı No 98 1. Kat A Blok Bakanlıklar/ ANKARA - https//mtegm.meb.gov.tr/mebpanel/onizlemeRedirect.php?KNO=1013CHK=a1eb88aa04d4cd13ee32e1a50b86e7d5e8d427d1

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.