Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü

Mesleki ve Teknik Eğitim - Sektör İşbirliği Toplantısı Kocaeli İlinde Düzenlendi

Mesleki ve Teknik Eğitim - Sektör İşbirliği Toplantısı Kocaeli İlinde Düzenlendi

Mesleki ve teknik eğitimin iyileştirilmesine yönelik yapılan çalışmalar hakkında kamuoyunun ve paydaşların bilgilendirilmesi, karşılaşılan sorunların tespit edilmesi ve çözüm önerilerinin üretilmesi amacıyla Kocaeli’nde “Mesleki ve Teknik Eğitim Sektör İşbirliği Toplantısı” 05.01.2017 tarihinde düzenlendi. Gebze Osman Hamdi Bey Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıya konuşmacı olarak Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan DEMİRCİ ve Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri GÜLAY katıldı. Toplantıda ayrıca Kocaeli Valisi Hasan Basri GÜZELOĞLU, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim KARAOSMANOĞLU, İl Milli Eğitim Müdürü Fehmi Rasim ÇELİK, Gebze Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı, ildeki ticaret ve sanayi odaları başkanları ve Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı katılımcılara hitap etti. Toplantıya resmi ve özel kurum ve kuruluşlardan yaklaşık 600 kişi katıldı. Ayrıca Bakanlığımızı temsilen Bakan Danışması İsmail GÜLER, Daire Başkanı Recep ALTIN, Milli Eğitim Uzman Yardımcısı Korkut KOÇAK da toplantıda yer almıştır. Katılımcıların büyük çoğunluğunu iş dünyasının önde gelen temsilcileri, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları müdürleri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri oluşturdu. 

Kocaeli’nin Gebze ilçesinde düzenlenen "Mesleki ve Teknik Eğitim Sektör İşbirliği Toplantısı"nda konuşan Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci, eğitimde ve mesleki eğitimde büyük bir seferberlik içerisinde olduklarını belirtti. Son 2-3 yıldır bu kapsamda hazırlıklar yaptıklarını vurgulayan Demirci, "Sizin kendi dost meclisinde keşke şu da olsaydı dediğiniz bütün şeyler biraz sonra size anlatılacak. Biz bunların hepsini istişareler sonucunda hayata geçirdik, bunları kanuni zırhla oluşturduk. Hamdolsun bundan sonraki süreçte mesleki eğitimi, eğitimin lokomotifi kılabilmek hususunda büyük bir azim içindeyiz. İddiamız şu, mesleki eğitim, eğitimin lokomotifi olmak zorunda. Biz çocuklarımızı yaşadığımız zamana göre değil, onların yaşayacakları zamana göre yetiştirmek hususunda bir cesareti oluşturabildiğimiz takdirde uluslararası arenada mücadele edebiliriz, çocuklarımız mücadele edebilirler." ifadesini kullandı. 

Demirci, mesleki eğitimin, eğitim birimleri içerisinde en maliyetli alan olduğuna işaret etti. Mesleki eğitim okullarının, 2-3 sene sonra neredeyse baştan sona, atölyeleri ve laboratuvarları ile elden geçirilmesi gerektiğini aktaran Demirci, şöyle devam etti: "Teknoloji çok hızlı bir şekilde akıyor. Hele bilişimse mevzu haddinden fazla hızlı akıyor. Böyle bir ortamda devletin bürokratik gerçekliği, hantallığı ve imkânları dikkate alındığında, biz sizlerle beraber bu süreci yürütmek zorundayız. Bu bir vatan sevdası işi, bu bir vatan borcu iş. Biz sizden şunu istirham ediyoruz, bizi, Millî Eğitim Bakanlığını, hassaten mesleki eğitimi bize bırakmayın çünkü biz sizi size bırakmayacağız. Mesleki eğitimi, dolayısıyla eğitimi birlikte ayağa kaldıracağız. Bu iradeyle yoldayız. Bu iradeyle çocuklarımızın geleceğine dair, vefalı, huzurlu, mutluluğunu bir anlamda birlikte oluşturmak durumundayız. Onlar bizim geleceğimiz." 

Daha sonra Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri Gülay kanuni düzenlemeler ile gelen yenilikleri ve diğer çalışmaları aktardı. Öncelikle TBMM’de kabul edilen 6764 sayılı Kanun hakkında bilgi veren GÜLAY, Bakanlığımızın mesleki ve teknik eğitimi ortaöğretim kademesinin lokomotifi olarak gördüğünü belirtti. Gülay konuşmasına şu sözler ile devam etti: “Sayın Müsteşar Yardımcımızın da belirttiği üzere 6764 sayılı Kanun, sahadan gelen talepleri karşılamak ve ülkemizin üretim kapasitesine destek olmak amacıyla yüce Meclisimiz tarafından onaylanmıştır. Arzumuz, mesleki ve teknik eğitimin yönetiminde hem özel sektörün hem de sivil toplum kuruluşlarının Genel Müdürlüğümüze destek vermesi, aldığımız kararlarda işbirliği yapmamızdır. Belirtmek isterim ki, değişen kamu hizmeti anlayışı ile bizler üst makamlardan sadece emir veren kişiler değil, sizlerin hizmetinde olan kamu çalışanlarıyız. Talepleriniz ne ise onları mümkinat dâhilinde yerine getirmek için buraya geldik.” 

Toplantıda Kocaeli Valisi Hasan Basri GÜZELOĞLU ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim KARAOSMANOĞLU da katılımcılara seslendi. Vali GÜZELOĞLU “Kocaeli ilinin mesleki ve teknik eğitimde rol model olacak bir il olduğunu düşünüyoruz. Bizim için mesleki ve teknik eğitim çok önemli ve elimizden gelen desteği vermeye çalışıyoruz. Kocaeli, Türkiye’nin öncüsü olan bir kent konumunda. Hayata geçirdiğimiz bilişim vadisi projesi gibi modellerin Türkiye’ye yaygınlaşmasına öncülük edecektir. Bunu sağlamak zorundayız. Bu noktada bu toplantının tüm paydaşlar açısından en önemli insani görevimiz olduğunun altını çizmek istiyorum.” dedi. KARAOSMANOĞLU ise işbaşı eğitimin önemine işaret ederek şu sözleri ifade etti:  “Özellikle meslek okullarını şimdi yeni yeni başladı, sanayicilerimizin yanında teknik okullarımızı açalım. Kimyacı lazımsa orada kimyacı yetiştirelim. Pratikte sanayicimizin işini hangisiyle yapabileceksek çocuk orda öğrensin. Eskiler derler sanat altın bileziktir. Nereye gidersen bozulur bir değer ifade eder. Sanayicimizin de işine yarasın. Fakat orda yetişirse tezgâhın başına verebilirsiniz. Bu pratikleri yaptığımız zaman bana göre bizim bu toplantımız yerine ulaşmış olur. Bilgi hamallığı yapmayalım. Bilgi bilgisayarlarda var zaten, oradan öğrenebiliyoruz. Bizim asıl derdimiz bilgiyi pratiğe dönüştürme, ticarileştirme ve üretime dönüştürmedir. Bu noktada eksiğimiz var, inşallah bu toplantı bunun için önemli bir başlangıç olacaktır. Emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.” 

Konuşmaların ardından toplantıya soru cevap bölümü ile devam edildi. Mesleki eğitime ilişkin sorunlar, çözüm önerileri ve uygulanabilecek stratejiler tartışıldıktan sonra toplantı sona erdi. 

 

 

10-01-201710-01-201710-01-201710-01-2017

Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Bina, Atatürk Bulvarı No 98 1. Kat A Blok Bakanlıklar/ ANKARA - https//mtegm.meb.gov.tr/mebpanel/onizlemeRedirect.php?KNO=1013CHK=a1eb88aa04d4cd13ee32e1a50b86e7d5e8d427d1

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.