Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü

“Mesleki ve Teknik Eğitim Sektör İşbirliği Toplantısı” Denizli’de gerçekleştirildi

“Mesleki ve Teknik Eğitim Sektör İşbirliği Toplantısı” Denizli’de gerçekleştirildi

Mesleki ve teknik eğitimin iyileştirilmesine yönelik yapılan çalışmalar hakkında kamuoyunun ve ilgili paydaşların bilgilendirilmesi, özel sektörün özellikle organize sanayi bölge içinde ve dışında özel meslek okullarının açılmasının teşvik edilmesi, mesleki eğitimde teşvik uygulamaları, karşılaşılan sorunların tespit edilmesi ve çözüm önerilerinin üretilmesi toplantılarının biri de 17 Mart 2017 tarihinde Denizli ilinde gerçekleştirildi.

 

Toplantı, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan DEMİRCİ ve Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Osman Nuri GÜLAY’ın katılımıyla gerçekleşti. Toplantıya ayrıca Denizli Vali Yardımcısı Hakkı ÜNAL, Denizli Ticaret Odası Başkanı Uğur ERDOĞAN, Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat KEÇECİ, Eğitim Politikaları Daire Başkanı Dr. Recep ALTIN, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü Özel Okullar Daire Başkanı Mehmet BARAN, Denizli İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut OĞUZ, sanayici ve iş adamları, oda ve borsa temsilcileri, sivil toplum örgüt temsilciler, ilçe kaymakamları, ilçe milli eğitim müdürleri, okul yöneticileri katıldı.

Denizli İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut OĞUZ konuşmasında “Denizli sanayi şehridir. turizm ve ekonomi alanında geliştiğini belirerek, ilin genel ve mesleki eğitim konusunda istatistiki bilgiler sunmuştur.

Denizli Ticaret Odası Başkanı sayın ERDOĞAN  ile Denizli Sanayi Odası Başkanı Sayın KEÇECİ genel ticaret ve sanayi alanında yapılan çalışmaları ile mesleki ve teknik eğitimde yaptıkları çalışmalar ile beklentilerini dile getirmişlerdir.

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ercan DEMİRCİ konuşmasında “Sektör toplantılarında paylaştığım bir anekdotla sözlerime başlamak istiyorum. Yıl 1300’lerin başları Denizli’de dünyanın en büyük medeniyetlerinden birisi olduğu, bu yıllarda Denizli’de kumaş ve onun türevi ürünlerden bahsediliyor. Eğitimi okullara atfetmek hapsetmektir. Eğitimi sadece ve sadece okuldan beklemek, okulun eğitimin yegâne aracı olduğunu düşünmek okula zulmetmektir. Okul eğitim açısından yakıt ihtiyacını giderdiğimiz yerdir. Ama eğitim sokaktadır, çarşıdadır, pazardadır, tezgâhın başındadır. Mesleki eğitim neticesi itibari ile sizlerin tezgâhlarınızda işyerlerinizde ve ofislerinizde. Denizli zenginliklerle dolu bir memleket. Dünya çapında işlere imza atıyorsunuz. Mesleki eğitimde elimizi taşın altına sokmayalım, bedenimizi sokalım bu ülke için değer. Ülkemizin geleceği yarınlarımız üretimde, ticarette ve çocuklarımızda. Onların geleceğe nitelikli bir şekilde ulaştırılmasında hepimize iş düşüyor. Biz sizden şunu istirham ediyoruz, bizi, Millî Eğitim Bakanlığını, hassaten mesleki eğitimi bize bırakmayın çünkü biz sizi size bırakmayacağız. Mesleki eğitimi, dolayısıyla eğitimi birlikte ayağa kaldıracağız. Bu iradeyle yoldayız. Bu iradeyle çocuklarımızın geleceğine dair, vefalı, huzurlu, mutluluğunu bir anlamda birlikte oluşturmak durumundayız. Onlar bizim geleceğimiz." dedi.

Denizli Vali Yardımcısı Hakkı ÜNAL konuşmasının ardından hayırsever iş adamı Osman AYDINLI’dan Denizli ili Merkezefendi ilçesinde 12 derslikli özel proje olarak 4.000.000 TL’ye mal olacak “Osman Aydınlı Giyim Üretim Teknolojisi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ” adı altında yeni bir okullun yapımı için Müsteşar Yardımcımız Ercan DEMİRCİ ve hayırsever Osman AYDINLI tarafından protokol imzalandı. Heyet toplantı sonrası hayır sever Osman AYDINLI’ya ait işletmesini de yerinde ziyaret etmiştir.

 

Genel Müdürümüz Osman Nuri GÜLAY konuşmasında “Mesleki Eğitim Genel Müdürü olarak, devlet olarak bizim nasıl destek vereceğimizi Sayın Müsteşarımızla birlikte bu kürsüde, buradan laflarla değil icraatlara yönelik paylaşmaya geldik. Ülkemiz değişik sıkıntılardan geçti. Değişik sıkıntılar gördü. Ama, biz gecemizi gündüzümüze katarak, mutlaka mesleki eğitimin eğitim lokomotifi olması gerektiğini ve Mesleki Eğitimle ancak ülkemizin zenginleşeceğine inanarak işe başladık.

Sayın Bakanımız ve Müsteşarımızla birlikte mesleki eğitimin önündeki engelleri kaldırılması ve sektör-eğitim işbirliğinin güçlendirilmesi amacıyla önünüzü açacak birçok konunun yasal, yönetmelik, kanun ve mevzuat yönünden tamamına yakınının hallolduğunu buradan söylemek istiyorum. Yani şu anlatacağımız konuların yasal mevzuatı valiliklere gönderilmiştir. Özellikle Biz bu toplantıda sektör temsilcilerimizle mesleki ve teknik anadolu lisesi müdürlerimizi beraber topluyoruz. Bunun anlamı şu: biz sektörün içinde, sektör eğitimin içinde olsun istiyoruz, o zaman ancak üreten Türkiye` ye bir destek vermiş olacağımızı düşünüyorum. “dedi

GÜLAY, konuşmasının devamında şu konulara değindi:

“Mesleki eğitim ile iş dünyası arasındaki bağları kuvvetlendirmek, staj ve işletmelerde beceri eğitimi şartlarını iyileştirmek, okulların fiziki ortamları ile atölye ve laboratuvarlarını geliştirmek ve sektörün arzuladığı nitelikli işgücünü yetiştirmek amacıyla Okul Hamiliği Projesini başlattık.

Mesleki ve teknik eğitimde okul-sektör işbirliğini güçlendirmek, yerel yönetimler, meslek kuruluşları ve yerel sektörle işbirliğini artırmak amacıyla ilgili tüm paydaş temsilcilerinin üye olarak yer aldığı bütün il/ilçelerde Mesleki ve Teknik Eğitim Okul Yönetim Kurullarını oluşturuyoruz.

Mesleki eğitim programlarını güncelleyerek esnaf ve sanatkârların işgücü ihtiyacını karşılamak amacıyla çıraklık eğitimini, sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli işgücünü karşılamak amacıyla Anadolu meslek programını ve geleceğin üreten mühendislerini yetiştirmek amacıyla Anadolu teknik programını güçlendiriyoruz.

Sektörün arzuladığı nitelikte işgücü yetiştirmek amacıyla bir alana odaklanmış, ihtisaslaşmış meslek liseleri açıyoruz.

Öğrencilerimizin meslek ahlakı ve ahilik kültürüyle yetişmesi amacıyla mesleki gelişim dersine değerler eğitimine yönelik Meslek Ahlakı ve Ahilik modülü eklenmiştir. Modülde ayrıca 15 Temmuz şehitlerine de yer vererek öğrencilerimizin 15 Temmuz bilinciyle yetişmesini hedefliyoruz.

Tüm illerimizde sektörle birlikte yaptığımız çalışmalar sonucunda sektörün ihtiyacı olmayan alanları kapatarak sektörün nitelikli işgücü talebini karşılayacak alanları açıyoruz.

Tüm illerimizde bulunan üniversitelerle ve sektörle işbirliği yaparak öğretmenlerimize hizmetiçi eğitimlerini gerçek iş ortamlarında veriyoruz.” dedi

Toplantı Müsteşar Yardımcısı Ercan Demirci’nin katılımcılarının görüş ve önerilerinin dinlemesi ve sorularına cevap vermesi ile son buldu.

 

Toplantının öğleden sonraki kısmında hayırsever Orhan ABALIOĞLU tarafından yapılan Denizli Orhan Abalıoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde hayırsever Orhan ABALIOĞLU’nunda katılımıyla inceleme yapan heyet, okul müdüründen ve öğretmenlerden okuldaki eğitim ile ilgili bilgi aldı.

18-03-201718-03-201718-03-201718-03-201718-03-201718-03-201718-03-201718-03-201718-03-201718-03-2017

 

 

Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Bina, Atatürk Bulvarı No 98 1. Kat A Blok Bakanlıklar/ ANKARA - https//mtegm.meb.gov.tr/mebpanel/onizlemeRedirect.php?KNO=1013CHK=a1eb88aa04d4cd13ee32e1a50b86e7d5e8d427d1

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.