Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü

AVRUPA ÇIRAKLIK BİRLİĞİ (EAfA) BÖLGESEL SEMİNERİ KARADAĞ’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Daha iyi bir iş yeri tabanlı öğrenme idealinden hareketle, Avrupa Çıraklık Birliği (EAfA) Bölgesel Semineri, 26 -27 Ekim 2017 tarihlerinde Budva, Karadağ’da gerçekleştirildi.
AVRUPA ÇIRAKLIK BİRLİĞİ (EAfA) BÖLGESEL SEMİNERİ KARADAĞ’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Mesleki ve teknik eğitimin tüm taraflarını bir araya getirerek nicelik, nitelik ve imaj yönleriyle daha iyi bir iş yeri tabanlı öğrenme sunulmasını ve Avrupa’da ikili (dual) eğitim hareketliliğini güçlendirmeyi amaçlayan Avrupa Çıraklık Birliği (EAfA) Bölgesel Semineri, 26 -27 Ekim 2017 tarihlerinde Budva, Karadağ’da gerçekleştirildi.

İlki Eylül 2016’da Kayseri’de düzenlenmiş olan bu seminere, Bakanlığımızı temsilen Müsteşar Yardımcımız Ercan DEMİRCİ, Genel Müdürümüz Osman Nuri GÜLAY ve Daire Başkanı Dr. Recep ALTIN katıldı.

Toplantının temel amaçları: ‘iş yeri tabanlı öğrenmede/ikili (dual) eğitimde etkili sistemlerin geliştirmesine dair Karadağ tecrübesinin paylaşılması; ikili eğitimdeki zorluk ve fırsatların daha iyi anlaşılması; EAfA kapsamındaki iyi örneklerden ve uygulamalardan faydalanılması; ortak devletlerin EAfA ile daha iyi uyum imkânlarının araştırılması ve son olarak işyeri tabanlı öğrenme ve uygulamasına ilişkin Riga’daki orta vadeli çıktıların (MTD 1) durumlarının değerlendirilmesidir’.

Toplantıda Genel Müdürümüz Sayın Osman Nuri GÜLAY, ülkemizde başta çıraklık sistemi olmak üzere mesleki ve teknik eğitimde yapılan reformları içeren bir sunum gerçekleştirdi. Osman Nuri GÜLAY ülkemizde mesleki eğitimin yapısını, kapsamını, reform çalışmalarını, temel önceliklerini ve gelecek planlarını özetlediği konuşmasında, başta çıraklık olmak üzere kaliteli ve cazip nitelikteki iş yeri tabanlı öğrenmenin tüm formlarının, sistemimiz için ana öncelik olduğunu belirtti. Sayın Gülay bu amaç doğrultusunda işveren teşvikleri, sosyal güvence çalışmaları gibi pek çok yeniliğin yanı sıra,  2016 yılında gerçekleştirilen yasal düzenlemeler sonucunda, çıraklık eğitiminin Bakanlığımız Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü çatısı altına alındığını belirterek, bu adımın ardından ülkemizde bu alanda daha bütüncül çalışmalar yapma olanağımızın arttığını, bunun da iş yeri tabanlı öğrenmenin geleceği açısından oldukça umut verici olduğunu belirtti.

Toplantıda aday ülkeler 2018 yılında yapacakları çalışmaları başlıklar halinde sunarak bir sonraki toplantıda gelişmeleri paylaşmayı kararlaştırdı.  Ülkemiz adına belirtilen çalışma alanları aşağıdaki maddelerde özetlenmiştir:

-Sektörle işbirliği içerisinde mesleki eğitimin en önemli unsurlarından biri olan öğretmenlerimizin başta dijital becerileri olmak üzere mesleki becerilerinin iş ortamında geliştirilmesi,

-Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) özel mesleki ve teknik ortaöğretim kurum sayısının artırılması yönünde çalışmaların desteklenmesi,

-Mesleki ve teknik ortaöğretim okullarımız izlenmesi ve performans sonuçlarının kamuoyu ile paylaşılması,

-Özellikle Suriyeli öğrencilerin mesleki eğitime alınarak meslek edinmelerinin sağlanması yönünde yapılan çalışmalar,

-Okullarını terk eden öğrencilerin iş başı eğitime alınması yönünde yönlendirme çalışmasının yapılması.

 

 

Bölge ülkeleri arasında oldukça verimli bir bilgi paylaşımı ve tartışma ortamı sunan iki günlük toplantı sonucunda, tüm katılımcılar Avrupa Çıraklık Birliği kapsamındaki işbirliğinin önemini vurgulayarak bu çerçevede çalışmalarına devam etme kararlılıklarını ifade ettiler. 

30-10-201730-10-201730-10-201730-10-2017

Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Bina, Atatürk Bulvarı No 98 1. Kat A Blok Bakanlıklar/ ANKARA - https//mtegm.meb.gov.tr/mebpanel/onizlemeRedirect.php?KNO=1013CHK=a1eb88aa04d4cd13ee32e1a50b86e7d5e8d427d1

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.