Page 263 - strateji

Basic HTML Version

253
MUMBAR DOLMASI
İşlem Basamakları
1.
Bağırsakların ters yüz edilmeden kaba pis-
liğinin kasap tarafından akıttırılması sağla-
nır.
2.
Temizlenmiş bağırsaklar çeşmeye takılarak
tekrar temizlenir, pisliğin yağlı dış yüzeye
bulaşmamış olmasına dikkat ediniz.
3.
Derince bir kapta limonlu-tuzlu su hazırlanır.
4.
Bağırsaklar bu suda 1-2 saat bekletilir.
5.
Bağırsaklar, bir mil/şiş veya parmak yardı-
mıyla tersine çevrilir.
6.
Tekrar hazırlanan sirkeli, limonlu, tuzlu suda
bağırsaklar iç yüzeyi dışta olacak biçimde
mıncıklanarak temizlenir. (1-2 saat bu suda
bekletilir).
7.
Bağırsaklar dezenfekte için sirkeli ve limonlu
suda beklerken iç harç hazırlanır.
8.
Bağırsakların yağlı yüzeyi dışta olacak şe-
kilde tekrar çevrilir, sudan geçirilerek dol-
durulacak hale getirilir (Parlak iç yüzey içte
olmalıdır.).
İç için
1.
Soğan karınca başı iriliğinde doğranır.
2.
Domatesler rendelenerek maydanozlar ince-
cik kıyılır.
3.
Kıyma, pirinç, karabiber ve tuzu karıştırıla-
rak dolma içi hazırlanır.
4.
Parmak yardımıyla iç harç, bağırsaklara dol-
durulur.
5.
İsteğe göre, birer porsiyon olacak büyüklükte
bağırsak, temiz bir makara ipliği ile bağlanır.
6.
Tencereye, dolma seviyesinde sıcak su ek-
lenir.
7.
Dolmaların pişmesi tamamen bağırsakların
pişme süresi ile ilgili olmasına rağmen pişir-
me süresi yaklaşık 50-60 dakikadır.
8.
Önce harlı, daha sonra kısık ateşte bağırsak-
lar pişirilip, üstü kızartılmak üzere fırınlanır.
9.
Sıcak olarak servis edilir.
Kullanılacak Malzemeler (8 kişilik)
İç Harcı
• 3 takım koyun bağırsağı
• 350 gr az yağlı kıyma
• 3 su bardağı pirinç
• 3-4 iri boy kuru soğan
• 1 demet maydanoz
• 2 adet orta boy domates
• 1 çay kaşığı karabiber
• 1 tatlı kaşığı tuz
• Makara ipliği
Temizlik için
• Limon suyu, sirke, kalın tuz
Et Yemekleri