Page 227 - strateji

Basic HTML Version

217
KAPAMA
( ÇÖMLEK KAPAMASI)
İşlem Basamakları
1.
Et, kuşbaşı olarak doğranır ve yıkanır, güvey otu, tuz ve karabiberle birlikte harmanlanır.
2.
Çömleğin içine etler ve soyulmuş temizlenmiş arpacık soğanlar konulur. Ancak çömleğin içi tamamen
sıkıştırılmamalıdır.
3.
Doldurulan çömlek ağzı tepsinin tabanına gelecek şekilde baş aşağı tepsinin ortasına yerleştirilir.
4.
Tepsi, çömlekle birlikte ocağa konulur (Yemeğin aslı meşe közünde pişirilmektedir.)
5.
Tepsinin kenarlarına su konularak ocak yakılır. Bu sırada çömlekteki etin pişip pişmediğini görmek
amacı ile suyun içine birkaç parça et konulur. Et, su içinde pişeceğinden buharla pişen çömlek içindeki
et biraz daha bekletilmeli, çömlek hemen kaldırılmamalıdır.
6.
Yemek kaynarken eksilen su, sıcak su ile takviye edilmelidir.
7.
Pirinç tuzlu suda 15 dakika bekletilir, süzülüp yıkanarak tekrar süzülür
8.
Sudaki et piştikten sonra yemeğin suyuna daha önceden yıkanıp hazırlanmış pirinç salınır.
9.
Pilavın pişmesi ile yemek ocaktan alınarak çömleği de kapatacak şekilde temiz biz bezle sarılır ve pilavın
demlenmesi sağlanır.
10.
Pilavın demlenmesi ile çömlek pilavın üzerine gelecek şekilde kaldırılır ve tepsi içinde sıcak olarak
servis edilir.
Kullanılacak Malzemeler (8 kişilik)
• 1 kg dana kuzu eti (sırt eti olması veya körpe
hayvan etinden olması önemlidir.)
• 500 gr Arpacık soğan
(1 kg et için yaklaşık yarım kilo)
• 1 yemek kaşığı güvey otu
• 1 yemek kaşığı Tuz
• 1 tatlı kaşığı Karabiber
• 1 tatlı kaşığı Pul biber
• Yarım kilo pirinç
Et Yemekleri