Page 15 - strateji

Basic HTML Version

5
ARABAŞI ÇORBASI
Kullanılacak Malzemeler (12 kişilik)
Hamur için
• 5 litre su
• 650 gram un
Çorba için
• 1 kg tavuk eti veya hindi eti (göğüs but)
• 5 litre su
• 5 yemek kaşık un (yağsız kavrulmuş un)
• 2 yemek kaşığı domates salçası
• 1 yemek kaşık pul biber, bir tatlı kaşığı tuz
• 150 gram tereyağı
1.
5 litre suyun 3 litresi ateş üzerinde kaynama-
ya bırakılır.
2.
Kalan 2 litre soğuk suya 650 gram un ilave
edilir, çırpma teliyle çırpılarak bulamaç haline
getirilir.
3.
Bulamaç haline getirilmiş hamur, kaynamak-
ta olan suya birden bire boşaltılır.
4.
Devamlı karıştırılarak hamur mısır patlağı
gibi patlamaya başlayınca 3-4 dakika kadar
kaynatılır, hafif ıslatılmış 40 cm’lik 2 adet si-
niye (tepsi) dökülür, soğumaya terk edilir.
İşlem Basamakları (Çorba)
1.
Orta boy bir tencerede tavuklar, üzerini geçe-
cek su ile 15- 20 dakika haşlanır.
2.
5 kaşık un tavaya dökülür, rengi kahverengi
oluncaya kadar (meyane şeklinde) kavrulur.
3.
Kavrulan un büyük bir tencereye alınır, daha
önce haşlanan tavuk suyu yavaş yavaş ka-
rıştırılarak tencereye dökülür, kısık ateşte
kaynamaya bırakılır (5 dakika).
4.
Tavaya yağ ilave edilir, salça ve tuz 3-4 daki-
ka kavrulur, acı biber ilave edilir.
5.
Kaynayan tencereye bu karışım ilave edilir,
kısık ateşte 15-20 dakika kaynatılır.
6.
Haşlanmış tavuk didiklenerek etleri bu suyun
içine atılır, kaynatılır (5 dakika sonra veya
çorba sofraya konduğunda ilave edilebilir.).
7.
Çorbaya yeneceği zaman limon sıkılır (Pul bi-
ber ilave edilebilir ve yanında kornişon turşu
yenebilir.).
8.
Soğumaya bırakılan hamur, ıslak bir bıçak ile
baklava dilimleri şeklinde kesilir.
9.
Tepsinin ortası çorba kâsesi sığacak şekilde
açılır, açılan yere çorba kâsesi yerleştirilir.
10.
Kesilen hamurlar kaşık üzerine yerleştirile-
rek çorba ile birlikte çiğnemeden yutulur.
İşlem Basamakları (Hamur)
Çorbalar